Oblicz macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
djlolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 kwie 2007, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda

Oblicz macierz

Post autor: djlolek »

3\(\displaystyle{ A^{-1}}\) (B-C)\(\displaystyle{ ^{T}}\)
gdzie
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}5&6\\2&3\end{array}\right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-2&1\\1&-1\\0&3\end{array}\right]}\)
C=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-3&0\\4&-3\\2&3\end{array}\right]}\)
soocharek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 cze 2007, o 19:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz macierz

Post autor: soocharek »

no to tak. Ja nie jestem pewna czy sie gdzies nie kopnelam ale najpierw Ci to mniej szczegolowo napisze a jak nie bedziesz czegos wiedzial to najwyzej dopisze .
\(\displaystyle{ a^{-1}= \frac{1}{3} \cdoc ft[\begin{array}{ccc}3&-6\\-2&5\end{array}\right]= ft[\begin{array}{ccc}1&-2\\-\frac{2}{3}& \frac{5}{3}\end{array}\right]\\
3 \cdoc ft[\begin{array}{ccc}1&-2\\-\frac{2}{3}& \frac{5}{3}\end{array}\right]\cdoc{\left[\begin{array}{ccc}1&1\\-3&2\\-2&0\end{array}\right]}^T= ft[\begin{array}{ccc}3&-6\\-2&5\end{array}\right] \cdoc ft[\begin{array}{ccc}1&-3&-2\\1&2&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}-3&-21&-6\\3&16&4\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ