Bradzo prosze o pomoc w rozwiązaniu ukladu rownan graficznie 1 stopnia
oto to rownanie
3x+2y=5
x-2y=3
Czy ktoś pomogl by mi rozwiązac graficznie uklad rownan 1s
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Czy ktoś pomogl by mi rozwiązac graficznie uklad rownan 1s
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x+2y=5 \\ x-2y=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=-1\frac{1}{2}x+2\frac{1}{2} \\ y=\frac{1}{2}x-1\frac{1}{2} \end{cases}}\)
rysujesz proste, punkt przecięcia jest rozwiązaniem tego układu
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=-1\frac{1}{2}x+2\frac{1}{2} \\ y=\frac{1}{2}x-1\frac{1}{2} \end{cases}}\)
rysujesz proste, punkt przecięcia jest rozwiązaniem tego układu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
Czy ktoś pomogl by mi rozwiązac graficznie uklad rownan 1s
a mozesz wytlumaczyc jak zrobiles ten uklad bardzo przepraszam za takie pytania ale jestem chory juz 1,5 tygodnia i nie chodze do szkoly aaa rozumiem podzieliles na dwa
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Czy ktoś pomogl by mi rozwiązac graficznie uklad rownan 1s
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+2y=5\\x-2y=3\end{cases}}\)
W obu równaniach przenosimy wyrażenia z x na drugą stronę i otrzymujemu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y=-3x+5\\-2y=-x+3\end{cases}}\)
Pierwsze równanie dzielimy stronami przez 2, drugie dzielimy stronami przez -2 i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-\frac{3}{2}x+\frac{5}{2}\\y=\frac{1}{2}x-\frac{3}{2}\end{cases}}\)
W obu równaniach przenosimy wyrażenia z x na drugą stronę i otrzymujemu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y=-3x+5\\-2y=-x+3\end{cases}}\)
Pierwsze równanie dzielimy stronami przez 2, drugie dzielimy stronami przez -2 i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-\frac{3}{2}x+\frac{5}{2}\\y=\frac{1}{2}x-\frac{3}{2}\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
Czy ktoś pomogl by mi rozwiązac graficznie uklad rownan 1s
dziękuje natkoza
[ Dodano: 29 Października 2007, 15:52 ]
a jak to graficznie umieścic
[ Dodano: 29 Października 2007, 15:52 ]
a jak to graficznie umieścic