Układ równan z 4 niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ewcia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 paź 2007, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rz-ow

Układ równan z 4 niewiadomymi

Post autor: Ewcia88 »

Czy mógłby mi ktos wytłumaczy jak rozwiazac tego typu rownanie? mamy to na cwiczeniach i chodzi mi o sposob stosowany w macierzach z twierdzenia Cramera czy jako tak chodzi mi o taki sposob rozwiazania tego ukladu rownan albo jakis inny :]

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x-6y+2z+3t=2\\2x-3y+5z+75t=1\\2x-3y-11z-15t=1 \end{array}}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Układ równan z 4 niewiadomymi

Post autor: kuch2r »

Rozpatrujesz uklad 3 rownan z 4 niewiadomymi, zatem niech \(\displaystyle{ t=s}\), gdzie \(\displaystyle{ s\in R}\).
Wowczas otrzymujesz nastepujacy uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-6y+2z+3s=2\\2x-3y+5z+75s=1\\2x-3x-11z-15s=1\end{cases}}\)
Przy czym w dalszych rozwazaniach traktujesz \(\displaystyle{ s}\) jaka stala.
Ewcia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 paź 2007, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rz-ow

Układ równan z 4 niewiadomymi

Post autor: Ewcia88 »

acha :]
ODPOWIEDZ