Iteracyjna Metoda Gaussa-Seidla

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Iteracyjna Metoda Gaussa-Seidla

Post autor: janusz47 »

Iteracyjna Metoda Gaussa-Seidla

Algorytm metody Gaussa -Seidla jest prawie taki sam jak w metodzie Jacobi. Różni się podstawianiem najnowszego przybliżenia wartości

zmiennej dla pozostałych zmiennych w każdym kroku iteracji.

Schemat iteracyjny Gaussa-Seidla rozwiązywania układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 7x_{1}-2x_{2} + x_{3} \ \ \ \ \ \ \ \ = 17 \\ x_{1} - 8x_{2} + 3x_{3} -x_{4} =13\\ 2x_{1} \ \ \ \ \ \ +10x_{3} +x_{4}= 15\\ x_{1} - x_{2} +x_{3} + x_{4} = \ \ 10, \end{cases}}\)

jest następujący:

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{1} = \frac{(17 +2x^{(k)}_{2} -x^{(k)}_{3})}{7}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{2} = \frac{(-13 +x^{(k+1)}_{1}+3x^{(k)}_{3}-x^{(k)}_{4})}{9}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{3}= \frac{(15 - 2x^{(k+1)}_{1} -x^{(k)}_{4})}{10}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{4} = \frac{(10 -x^{(k+1)}_{1}+x^{(k+1)}_{2}-x^{(k+1)}_{3})}{6}.}\)

Podstawiając \(\displaystyle{ \vec{x}^{(0)} = [0, 0, 0, 0] }\) po prawej stronie każdego z równań, otrzymujemy

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{1} = \frac{(17 +2\cdot 0 -0)}{7}= 2,428571, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{2} = \frac{(-13 + 2,428571 +3\cdot 0- 0)}{9}=-1,174603, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{3}= \frac{(15 - 2\cdot 2,428571 - 0)}{10}= 1.014286, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{4} = \frac{(10 -2,428571 -1,174603 -1,014286)}{6}= 0,897090.}\)

Metoda ta jest szybciej zbieżna od metody Jacobi. Nie będziemy przeprowadzać analizy zbieżności tych dwóch metod.

Dokładną analizę można znaleźć na przykład w podręczniku: DAVID KINCAID WARD CHENEY analiza numeryczna. WNT Warszawa 2006.

Dodam tylko, że jeżeli macierz \(\displaystyle{ A }\) jest macierzą ściśle dominującą. tzn:

\(\displaystyle{ |a_{ii}|> \sum_{j=1\\j\neq i}^{n} |a_{ij}|, \ \ i=1,2,...,n, }\)

to metody Jacobi i Gaussa-Seidla są zbieżne niezależnie od wyboru \(\displaystyle{ \vec{x}^{(0)}.}\)

Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function seidel(A,b,x0,tol,itmax)
% Rozwiązanie układu równań Ax=b metodą Gaussa-Seidla.
n=length(b);
x=zeros(n,1);
fprintf('\n');
disp('   Macierz rozszerzona =')
Augm=[A b]
Y=zeros(n,1);
Y=x0;
for k=1:itmax+1
    for i=1:n
        S=0;
        for j=1:i-1
          S=S+A(i,j)*x(j);
            end
        for j=i+1:n
            S=S+A(i,j)*x0(j);
        end
           if(A(i,i)==0) 
            break   
           end
        x(i)=(-S+b(i))/A(i,i);
    end
    err=abs(norm(x-x0));
    rerr=err/(norm(x)+eps);
    x0=x;
    Y=[Y x];
    if(rerr<tol)
        break
    end
end
%Drukowanie rezultatów obliczeń
if(A(i,i)==0)
    disp('   Dzielenie przez zero')
elseif(k==itmax+1)
    disp('   Proces iteracyjny nie jest zbieżny')
else
    fprintf('\n');
    disp('Wektorami rozwiązań są')
    fprintf('\n');
    disp('iter #   0   1   2    3    4    ...')
    fprintf('\n');
    for i=1:n
        fprintf('x%1.0f=  ',i)
        fprintf('%10.6f',Y(i,[1:k+1]))
        fprintf('\n');
    end
    fprintf('\n')
    disp(['Metoda jest zbieżna po'  ,num2str(k),  'iteracjach do']);
    x
end
Przykład

Kod: Zaznacz cały

>> A=[7 -2 1 0;1 -9 3 -1;2 0 10 1;1 -1 1 6];
>> b=[17 13 15 10]';
>> x0=[0 0 0 0]';
>> seidel(A,b,x0,10^(-3),30)

   Macierz rozszerzona =

Augm =

     7    -2     1     0    17
     1    -9     3    -1    13
     2     0    10     1    15
     1    -1     1     6    10
     
Wektorami rozwiązań są

iter #   0   1   2    3    4    ...

x1=    0.000000  2.428571  1.948073  2.000025  2.001849  2.000025
x2=    0.000000 -1.174603 -0.989573 -0.993877 -1.000154 -1.000130
x3=    0.000000  1.014286  1.020676  0.999300  0.999517  1.000020
x4=    0.000000  0.897090  1.006946  1.001133  0.999747  0.999971
Metoda jest zbieżna po 5 iteracjach do

x =

    2.0000
   -1.0001
    1.0000
    1.0000
 
ODPOWIEDZ