Iteracyjna Metoda Jacobi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Iteracyjna Metoda Jacobi

Post autor: janusz47 »

Iteracyjna metoda Jacobi

Iteracyjne metody rozwiązywania układu równań liniowych:

\(\displaystyle{ A\cdot \vec{x} = \vec{b} }\)

polegają na przekształceniu układu równań do postaci:

\(\displaystyle{ \vec{x} = \vec{b}' - B\cdot \vec{x} }\)

i po przyjęciu rozwiązania początkowego \(\displaystyle{ \vec{x}_{0} }\)

tworzeniu ciągu rozwiązań aproksymujących:

\(\displaystyle{ \vec{x}^{(k)} = \vec{b}' - B\cdot \vec{x}^{(k-1)} }\)

Jako przykład wykonamy jedną iterację metodą Jacobi następującego układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 7x_{1}-2x_{2} + x_{3} \ \ \ \ \ \ \ \ = 17 \\ x_{1} - 8x_{2} + 3x_{3} -x_{4} =13\\ 2x_{1} \ \ \ \ \ \ +10x_{3} +x_{4}= 15\\ x_{1} - x_{2} +x_{3} + x_{4} = \ \ 10, \end{cases}}\)

przyjmując rozwiązanie początkowe \(\displaystyle{ \vec{x}^{(0)} = \vec{0}.}\)

Układ równań przekształcamy do postaci:

\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{(17 +2x_{2} -x_{3})}{7}, }\)

\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{(-13 + x_{1}+3x_{3} - x_{4})}{9}, }\)

\(\displaystyle{ x_{3}= \frac{(15 - 2x_{1} - x_{4})}{10}, }\)

\(\displaystyle{ x_{4} = \frac{(10 - x_{1} + x_{2} - x_{3})}{6}.}\)

i zapisujemy w postaci schematu iteracyjnego Jacobi:

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{1} = \frac{(17 +2x^{(k)}_{2} -x^{(k)}_{3})}{7}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{2} = \frac{(-13 +x^{(k)}_{1}+3x^{(k)}_{3}-x^{(k)}_{4})}{9}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{3}= \frac{(15 - 2x^{(k)}_{1} -x^{(k)}_{4})}{10}, }\)

\(\displaystyle{ x^{(k+1)}_{4} = \frac{(10 -x^{(k)}_{1}+x^{(k)}_{2}-x^{(k)}_{3})}{6}.}\)

Podstawiając \(\displaystyle{ \vec{x}^{(0)} = [0, 0, 0, 0] }\) po prawej stronie każdego z równań, otrzymujemy

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{1} = \frac{(17 +2\cdot 0 -0)}{7}= 2,428571, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{2} = \frac{(-13 +0 +3\cdot 0- 0)}{9}= -1,444444, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{3}= \frac{(15 - 2\cdot 0 - 0)}{10}= 1.500000, }\)

\(\displaystyle{ x^{(1)}_{4} = \frac{(10 -0 + 0 - 0)}{6}= 1.666667.}\)


Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function jacobi(A,b,x0,tol,itmax)
% Rozwiązanie układu równań Ax=b metodą Jacobi.
n=length(b);
x=zeros(n,1);
fprintf('\n');
disp('   Macierz rozszerzona =')
Augm=[A b]
Y=zeros(n,1);
Y=x0;
for k=1:itmax+1
    for i=1:n
        S=0;
        for j=1:n
            if(j~=i)
                S=S+A(i,j)*x0(j);
            end
        end
        if(A(i,i)==0)
            break
        end
        x(i)=(-S+b(i))/A(i,i);
    end
    err=abs(norm(x-x0));
    rerr=err/(norm(x)+eps);
    x0=x;
    Y=[Y x];
    if(rerr<tol)
        break
    end
end
%Drukowanie rezultatów obliczeń
if(A(i,i)==0)
    disp('   dzielenie przez zero')
elseif(k==itmax+1)
    disp('   Proces iteracyjny nie jest zbieżny')
else
    fprintf('\n');
    disp('Wektorami rozwiązań są')
    fprintf('\n');
    disp('iter #   0   1   2    3    4    ...')
    fprintf('\n');
    for i=1:n
        fprintf('x%1.0f=  ',i)
        fprintf('%10.6f',Y(i,[1:k+1]))
        fprintf('\n');
    end
    disp(['Metoda jest zbieżna po' ,num2str(k), 'iteracjach do']);
    x
end
Przykład

Kod: Zaznacz cały

>> A=[7 -2 1 0;1 -9 3 -1;2 0 10 1;1 -1 1 6]; 
>> b=[17 13 15 10]';
>> x0=[0 0 0 0]';
>> jacobi(A,b,x0,10^(-3),30)

   Macierz rozszerzona =

Augm =

     7    -2     1     0    17
     1    -9     3    -1    13
     2     0    10     1    15
     1    -1     1     6    10


Wektorami rozwiązań są

iter #   0   1   2    3    4    ...

x1=    0.000000  2.428571  1.801587  2.061829  1.977515  2.008259  1.997187  2.001020  1.999639  2.000127
x2=    0.000000 -1.444444 -0.859788 -1.047413 -0.981367 -1.006166 -0.997771 -1.000802 -0.999721 -1.000100
x3=    0.000000  1.500000  0.847619  1.062566  0.979451  1.007360  0.997320  1.000926  0.999667  1.000118
x4=    0.000000  1.666667  0.771164  1.081834  0.971365  1.010278  0.996369  1.001287  0.999542  1.000162
Metoda jest zbieżna po 9 iteracjach do

x =

    2.0001
   -1.0001
    1.0001
    1.0002
ODPOWIEDZ