Eliminacja Gaussa -Jordana jako rozkład A=LU .

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Eliminacja Gaussa -Jordana jako rozkład A=LU .

Post autor: janusz47 »

Proces eliminacji w Metodzie Gaussa -Jordana składa się z dwóch etapów;

-etapu eliminacji "wprzód", w którym doprowadzamy do macierzy trójkątnej górnej \(\displaystyle{ U, }\)

-etapu " podstawienia "od tyłu", w którym uzyskujemy macierz trójkątną dolną \(\displaystyle{ L. }\)

Mamy więc rozkład macierzy układu \(\displaystyle{ A }\) na iloczyn macierzy \(\displaystyle{ L\cdot U. }\)

Te dwuetapowe rozwiązywanie układu równań możemy przedstawić w postaci:

\(\displaystyle{ L\cdot U\cdot \vec{x} = \vec{b}: }\)

\(\displaystyle{ U\cdot \vec{x} = \vec{y}, }\)

\(\displaystyle{ L\cdot \vec{y} = \vec{b}. }\)

Program w OCTAVE

Kod: Zaznacz cały

function lufact(A,b)
% Rozwiązywanie układu Ax=b, używając rozkładu LU.
n=length(b);
y=zeros(n,1);
x=zeros(n,1);
fprintf('\n');
for i=1:n
  U(i,i)=1;
end
L(1,1)=A(1,1)/U(1,1);
for j=2:n
  L(j,1)=A(j,1)/U(1,1);
  U(1,j)=A(1,j)/L(1,1);
end
for i=2:n-1
  S=0;
  for k=1:i-1
    S=S+U(k,i)*L(i,k);
    end
    L(i,i)=(A(i,i)-S)/U(i,i);
   for j=i+1:n
    S=0;
    for k=1:i-1
      S=S+U(k,i)*L(j,k);
      end
    L(j,i)=(A(j,i)-S)/U(i,i);
    S=0;
    for k=1:i-1
      S=S+U(k,j)*L(i,k);
      end
    U(i,j)=(A(i,j)-S)/L(i,i);
  end
 end
 S=0;
 for k=1:n-1
   S=S+U(k,n)*L(n,k);
 end
 L(n,n)=(A(n,n)-S)/U(n,n)
 % Podstawienie "wprzód"
 y(1)=b(1)/L(1,1);
 for i=2:n
   S=b(i);
   for j=1:i-1
    S=S-L(i,j)*y(j);
  end
  y(i)=S/L(i,i);
end
%Podstawienie " od tyłu"
x(n)=y(n)/U(n,n);
for i=n-1:-1:1
  S=y(i);
  for j=i+1:n
    S=S-U(i,j)*x(j);
  end
  x(i)=S/U(i,i);
 end
L
disp('    Podstawienie "wprzód" daje ')
y
U
disp('    Wektorem rozwiązań jest =')
x
Przykład

Kod: Zaznacz cały

                                                                                                                                                                                                                             
>> A=[1 1 1 1;2 3 1 5;-1 1 -5 3;3 1 7 -2];
>> b=[10 31 -2 18]';

                                                                                                                                                                                             
L =

   1   0   0   0
   2   1   0   0
  -1   2  -2   0
   3  -2   2  -1

    Podstawienie "wprzód" daje:
y =

   10
   11
    7
    4

U =

   1   1   1   1
   0   1  -1   3
   0   0   1   1
   0   0   0   1

    Wektorem rozwiązań jest =
x =

   1
   2
   3
   4

ODPOWIEDZ