Metoda Bisekcji (połowienia)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Metoda Bisekcji (połowienia)

Post autor: janusz47 »

Metoda Bisekcji - znajdowania pierwiastków równań bazuje na twierdzeniu Darboux "o przyjmowaniu wartości pośrednich".

Jeśli funkcja \(\displaystyle{ f(x) }\) jest funkcją ciągłą w przedziale \(\displaystyle{ [a,b] }\) taką, że w końcach tego przedziału przyjmuje wartości

różnych znaków, \(\displaystyle{ f(a)\cdot f(b) < 0,}\) to istnieje przynajmniej jeden punkt \(\displaystyle{ \alpha \in [a,b]}\), taki, że [/latex]

\(\displaystyle{ f(\alpha) = 0. }\)

Zakładamy, że funkcja posiada dokładnie jedno miejsce zerowe \(\displaystyle{ \alpha }\) w rozpatrywanym przedziale \(\displaystyle{ [a, b]. }\)

Metoda bisekcji polega na połowieniu przedziału \(\displaystyle{ [ a, b ]}\) na co raz mniejsze przedziały \(\displaystyle{ [a_{n}, b_{n}] \subset [a,b], n=1,2,.. }\)

Na początku wyznaczamy środek \(\displaystyle{ c = \frac{a+b}{2} }\) każdego przedziału , później obliczamy znak iloczynu \(\displaystyle{ f(c)\cdot f(b). }\)

Jeśli iloczyn jest ujemny, oznacza to, że poszukiwany pierwiastek znajduje się w przedziale \(\displaystyle{ [c, d],}\) jeśli zaś dodatni - w przedziale

\(\displaystyle{ [a,c]. }\)

Następnie rozpatrujemy nowy przedział zawierający latex] \alpha. [/latex]

Proces połowienia kontynuujemy dopóty, dopóki różnica \(\displaystyle{ |a_{n} - b_{n}| < \varepsilon, }\)

gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon }\) jest wartością przyjętej dokładności (tolerancji) wyniku.

Innym stop- kryterium, które możemy przyjąć, jest wartość błędu wględnego: \(\displaystyle{ \frac{|a_{n}-b_{n}|}{|a_{n}|}< \varepsilon }\)

lub spełniona nierówność:

\(\displaystyle{ |f(a_{n}| < \varepsilon.}\)

Program Metody Bisekcji w OCTAVE

Kod: Zaznacz cały


function bisect(f,a,b,tol,n)
  a0=a;
  b0=b;
  iter=0;
  u=feval(f,a);
  v=feval(f,b);
  c=(a+b)*0.5;
  err=abs(b-a)*0.5;
  disp('__________________________________________________________________ ')
  disp(' iter      a         b        c         f(c)        |b-a|/2                                                ')
  disp('___________________________________________________________________')
  fprintf('\n')
  if (u*v<=0)
    while (err>tol)&(iter<=n)
      w=feval(f,c);
      fprintf('%2.0f %10.4f %10.4f %12.6f %10.6f %10.6f\n',iter,a,b,c,w,err)
     if (w*u<0)
        b=c;
        v=w;
      end;
      if (w*u>0)
        a=c;
        u=w;
      end;
      iter=iter+1;
      c=(a+b)*0.5;
      err=abs(b-a)*0.5;
    end;
    if (iter>n)
      disp('Metoda nie jest zbieżna')
    end;
  else
    disp('Metoda nie może by stosowana f(a)f(b)>0')
    end;

Przykładowa funkcja:

Kod: Zaznacz cały

   
    function f=f1(x)
     f=x.^3-x.^2-1;    
 

Przykładowe wywołanie programu:

Kod: Zaznacz cały

  >> bisect('f1',1,2,10^(-4),40)

Wyniki:

Kod: Zaznacz cały

iter       a        b         c           f(c)     |b-a|/2
___________________________________________________________

 0     1.0000     2.0000     1.500000   0.125000   0.500000
 1     1.0000     1.5000     1.250000  -0.609375   0.250000
 2     1.2500     1.5000     1.375000  -0.291016   0.125000
 3     1.3750     1.5000     1.437500  -0.095947   0.062500
 4     1.4375     1.5000     1.468750   0.011200   0.031250
 5     1.4375     1.4688     1.453125  -0.043194   0.015625
 6     1.4531     1.4688     1.460938  -0.016203   0.007812
 7     1.4609     1.4688     1.464844  -0.002554   0.003906
 8     1.4648     1.4688     1.466797   0.004310   0.001953
 9     1.4648     1.4668     1.465820   0.000875   0.000977
10     1.4648     1.4658     1.465332  -0.000840   0.000488
11     1.4653     1.4658     1.465576   0.000017   0.000244
12     1.4653     1.4656     1.465454  -0.000411   0.000122
Dodano po 2 godzinach 51 minutach 48 sekundach:
Dokładność metody bisekcji .

Jeśli funkcja \(\displaystyle{ f }\) jest ciągła w przedziale \(\displaystyle{ [a,b] }\) i taka, że \(\displaystyle{ f(a)\cdot f(b) <0, }\) to \(\displaystyle{ n-}\) ty krok

metody bisekcji przybliża poszukiwany pierwiastek równania z błędem nie mniejszym niż \(\displaystyle{ \frac{(b-a)}{2^{n+1}}.}\)

Dowód

Niech \(\displaystyle{ [a_{0}, b_{0}] }\) bedzie wyjściowym przedziałem zawierającym miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ f, \ \ \alpha. }\)

Definiujemy środek przedziału \(\displaystyle{ [a_{0}, b_{0}] }\) to jest punkt \(\displaystyle{ c_{0} = \frac{b_{0}+c_{0}}{2} }\) i \(\displaystyle{ \alpha \in [a_{0},b_{0}]}\)

Stąd

\(\displaystyle{ |\alpha-c_{0}| < (b_{1}-a_{1}) = \frac{b_{0}-a_{0}}{2}. }\)

gdzie punkty \(\displaystyle{ a_{1}, b_{1} }\) są końcami nowego przedziału zawierającego \(\displaystyle{ \alpha. }\)

Jeśli przez \(\displaystyle{ c_{n} }\) oznaczymy wartość \(\displaystyle{ c }\) w \(\displaystyle{ n- }\) tej iteracji, to

\(\displaystyle{ |\alpha - c_{n}| < |b_{n+1}- a_{n+1}| =\frac{b_{0}-a_{0}}{2^{n+1}}, \ \ n=0,1,2,...}\)

Na przykład dla wielomianu

\(\displaystyle{ f(x) = x^3 -x^2-1 }\) przyjęliśmy dokładność \(\displaystyle{ tol = 10^{-4} }\) i otrzymaliśmy

\(\displaystyle{ |\alpha - c_{n}| \leq \frac{b-a}{2^{n+1}} = \frac{2-1}{2^{n+1}} < 10^{-4} }\)

\(\displaystyle{ -(n+1) \log(2)< -4 }\)

\(\displaystyle{ n > \frac{4}{\log(2)} -1 \approx 12 }\)iteracji.
ODPOWIEDZ