Przedyskutuj ilość rozwiązań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Przedyskutuj ilość rozwiązań

Post autor: max123321 »

Przedyskutuj ilość rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ p}\):

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+pz=1 \\ 2x+y+z=p \\ px+y-5z=p^2 \end{cases}}\)

No i teraz pytanie jak to robić najlepiej? Ze wzorów Cramera czy z twierdzenia Kroneckera-Capellego?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Przedyskutuj ilość rozwiązań

Post autor: kerajs »

max123321 pisze: 4 lip 2022, o 16:36 No i teraz pytanie jak to robić najlepiej?
A co to znaczy ''najlepiej''?

Ja przyrównałbym wyznacznik główny do zera i dla uzyskanych wartości ''p'' rozwiązał układ (dla pozostałych układ jest oznaczony). Możliwe, że ktoś inny robiłby inaczej.
ODPOWIEDZ