Które z następujących przekształceń jest liniowe? Odpowiedź uzasadnij:
\(\displaystyle{ L:\RR^4 \rightarrow \RR^2,\ L(x,y,z,t)=(-x+3z+t,y-z)}\)
\(\displaystyle{ K:\RR^2 \rightarrow \RR^4,\ K(x,y)=(x+y,x \cdot y)}\)
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Które przekształcenie
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Które przekształcenie
Ostatnio zmieniony 5 cze 2022, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34241
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Które przekształcenie
Tu nie ma żadnej tajemnicy - definicja (przekształcenia liniowego) w dłoń i sprawdzasz (choć w zasadzie od razu widać, które jest, a które nie jest...).
W drugim masz źle określoną przeciwdziedzinę.
JK
W drugim masz źle określoną przeciwdziedzinę.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Które przekształcenie
No dobra mam tą definicję. No to a) to robię tak:
\(\displaystyle{ L(X+Y)=L((x,y,z,t)+(p,q,r,w))=L(x+p,y+q,z+r,t+w)=(-x-p+3z+3r+t+w,y+q-z-r)=\\=(-x+3z+t,y-z)+(-p+3r+w,q-r)=L(X)+L(Y)}\)
To była addytywność. Teraz jednorodność:
\(\displaystyle{ L(cX)=L(cx,cy,cz,ct)=(-cx+3cz+ct,cy-cz)=c(-x+3z+t,y-z)=cL(X)}\)
Czy tak jest dobrze?
\(\displaystyle{ L(X+Y)=L((x,y,z,t)+(p,q,r,w))=L(x+p,y+q,z+r,t+w)=(-x-p+3z+3r+t+w,y+q-z-r)=\\=(-x+3z+t,y-z)+(-p+3r+w,q-r)=L(X)+L(Y)}\)
To była addytywność. Teraz jednorodność:
\(\displaystyle{ L(cX)=L(cx,cy,cz,ct)=(-cx+3cz+ct,cy-cz)=c(-x+3z+t,y-z)=cL(X)}\)
Czy tak jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2022, o 01:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34241
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Które przekształcenie
No ok, czyli to pierwsze jest liniowe. Teraz kontrprzykład do drugiego.
Niech \(\displaystyle{ x=(2,3),y=(5,6)}\)
\(\displaystyle{ K(x+y)=K((2,3)+(5,6))=K(7,9)=(16,63)}\)
\(\displaystyle{ K(x)+K(y)=K(2,3)+K(5,6)=(5,6)+(11,30)=(16,36)}\)
Zatem \(\displaystyle{ K(x+y) \neq K(x)+K(y)}\) czyli to przekształcenie nie jest liniowe.
Może być takie uzasadnienie?
A no i ta przeciwdziedzina powinna być chyba \(\displaystyle{ \RR^2}\).
Niech \(\displaystyle{ x=(2,3),y=(5,6)}\)
\(\displaystyle{ K(x+y)=K((2,3)+(5,6))=K(7,9)=(16,63)}\)
\(\displaystyle{ K(x)+K(y)=K(2,3)+K(5,6)=(5,6)+(11,30)=(16,36)}\)
Zatem \(\displaystyle{ K(x+y) \neq K(x)+K(y)}\) czyli to przekształcenie nie jest liniowe.
Może być takie uzasadnienie?
A no i ta przeciwdziedzina powinna być chyba \(\displaystyle{ \RR^2}\).
-
- Administrator
- Posty: 34241
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy