Wyznacz macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz macierz X

Post autor: max123321 »

Jeśli to możliwe, wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3\\2&1&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}1&1\\1&2\\3&4 \end{bmatrix}+3X=I \cdot \begin{bmatrix}3&2\\4&3\end{bmatrix}^T+2I^2 }\)

Teraz mam pytanie o tą macierz \(\displaystyle{ X}\). Jakiego ona ma być wymiaru? W tym zadaniu pytanie jest jeśli to możliwe wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\), ale nie wiem czy to ma być macierz, a w zasadzie wektor pionowy dwóch niewiadomych \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) czy też macierz wymiaru \(\displaystyle{ 2 \times 2}\)? Bo w pierwszym przypadku nie ma rozwiązania bo się wymiary nie zgadzają, a w drugim jest rozwiązanie i je nawet obliczyłem. Zatem jeśli jest tak sformułowane zadanie to czy istnieje rozwiązanie? Proszę o pomoc.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznacz macierz X

Post autor: Tmkk »

Wg mnie, aby to dodawanie po lewej stronie miało sens, \(\displaystyle{ X}\) musi być wymiaru \(\displaystyle{ 2 \times 2}\).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Wyznacz macierz X

Post autor: max123321 »

Aha ok, tak myślałem w sumie, ale wolałem się upewnić.
ODPOWIEDZ