Jak wyznaczać kombinacje liniowe wektorów?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karolina223401
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2022, o 10:28
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Jak wyznaczać kombinacje liniowe wektorów?

Post autor: karolina223401 »

Mam polecenie: Wyznacz wszystkie (o ile istnieją) kombinacje liniowe wektorów \(\displaystyle{ a}\), dające wektor \(\displaystyle{ b}\):
a) \(\displaystyle{ a_1 = (-1,1,5), a_2 = (-2,1,3), a_3 = (1,0,2), b = (-3,1,1)}\)

Jak ma się za to zabrać? Jakiś schemat rozwiązywania?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2022, o 10:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Jak wyznaczać kombinacje liniowe wektorów?

Post autor: Jan Kraszewski »

Skorzystać z definicji kombinacji liniowej.

JK
ODPOWIEDZ