Objętość równoległościanu i czworościanu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
atanazygwiezducha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 lis 2021, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 8 razy

Objętość równoległościanu i czworościanu

Post autor: atanazygwiezducha »

Oblicz objętość:
a) całego równoległościanu
b) czworościanu \(\displaystyle{ B_{10}A_{7}A_{10}A_{1} }\)
Zakładamy, że wszystkie odcinki między punktami na obrazku są równe, a wszystkie kąty między odcinkami są proste.
Załączam obrazek:
czworościan.png
czworościan.png (38.51 KiB) Przejrzano 308 razy
Punkt a) chyba potrafię obliczyć:
\(\displaystyle{
A_{1}=(0,0,0)\\
\vec{A_{1}A_{4}}=(3,0,0)\\
\vec{A_{1}A_{7}}=(0,2,0)\\
\vec{A_{1}B_{1}}=(0,0,1)\\
}\)

Obliczam iloczyn mieszany wektorów i wychodzi mi 6.
Ok, ale jak się zabrać za podpunkt b) ?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, o 22:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie.
ODPOWIEDZ