Obliczyć rząd macierzy dla dowolnego a
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Obliczyć rząd macierzy dla dowolnego a
Ostatni wiersz odejmij od każdego z pozostałych wierszy. Rozwinięcie Laplace’a wzglądem ostatniej kolumny daje wyznacznik a macierzy trójkątnej o elementach na diagonali głównej: \(\displaystyle{ a-1, \ a-2, \ a-3, \ ..., \ a-n}\)
Rząd jest równy \(\displaystyle{ n+1}\) dla \(\displaystyle{ a \not\in \left\{1,...,n\right\} }\) lub rząd jest równy \(\displaystyle{ n}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left\{1,...,n \right\} }\) .
Rząd jest równy \(\displaystyle{ n+1}\) dla \(\displaystyle{ a \not\in \left\{1,...,n\right\} }\) lub rząd jest równy \(\displaystyle{ n}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left\{1,...,n \right\} }\) .