Obliczyć wysokość czworościanu o podanych wierzchołkach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Obliczyć wysokość czworościanu o podanych wierzchołkach

Post autor: MKolaj15 »

Obliczyć wysokość czworościanu o wierzchołkach \(\displaystyle{ P = (0,0,1), Q = (1,2,3), R = (−2,5,6), S = (3,−2,1)}\) opuszczoną z wierzchołka \(\displaystyle{ S.}\)
Wynik według książki to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }\), a mi cały czas wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{2}.}\)

Próbuję to rozwiązać w taki sposób, że objętość czworościanu \(\displaystyle{ = \frac{1}{3}\cdot\text{ pole trójkąta o wierzchołkach }P, Q, R \cdot h _{s}.}\)
Liczę \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}\cdot\left|(\vec{PQ}, \vec{PR}, \vec{PS}) \right|}\) i wychodzi mi \(\displaystyle{ 3}\).

Pole trójkąta liczę: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot\left|(\vec{PQ}, \vec{PR}) \right|}\), bo to połowa pola równoległoboku rozpiętego na tych
wektorach i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{2} }{2}.}\)

\(\displaystyle{ h _{s}=3\cdot\frac{ V _{cz}}{ P_{t} }=\sqrt{2}}\)

Co robię źle?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2022, o 19:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 . Interpunkcja.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34339
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Obliczyć wysokość czworościanu o podanych wierzchołkach

Post autor: Jan Kraszewski »

MKolaj15 pisze: 15 sty 2022, o 19:38Liczę \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}\cdot\left|(\vec{PQ}, \vec{PR}, \vec{PS}) \right|}\) i wychodzi mi \(\displaystyle{ 3}\).
A skąd ten wzór?

JK
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Obliczyć wysokość czworościanu o podanych wierzchołkach

Post autor: MKolaj15 »

Jan Kraszewski pisze: 15 sty 2022, o 19:49
MKolaj15 pisze: 15 sty 2022, o 19:38Liczę \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}\cdot\left|(\vec{PQ}, \vec{PR}, \vec{PS}) \right|}\) i wychodzi mi \(\displaystyle{ 3}\).
A skąd ten wzór?

JK
Sorki, powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{6} }\).
ODPOWIEDZ