Obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego

Post autor: MKolaj15 »

Korzystając z iloczynu skalarnego obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego.

Czy ktoś byłby w stanie pomóc z tym zadaniem?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Obliczyć miary kątów między sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego

Post autor: kerajs »

Wierzchołkami oktaedru mogą być punkty:
\(\displaystyle{ A=(2,0,0), \ B=(0,2,0),\ C=(0,0,2),\ D=(−2,0,0),\ E=(0,−2,0), \ F=(0,0,−2)}\)
Środek krawędzi AB to \(\displaystyle{ H=(1,1,0)}\)
Szukany kąt to np: kąt między wektorami HC i HF ?
ODPOWIEDZ