Macierz osobliwa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Macierz osobliwa

Post autor: kt26420 »

Dana jest macierz \(\displaystyle{ A \in C^\left\{ 7,10\right\} }\). Czemu z tego wynika, że macierz \(\displaystyle{ A^TA}\) jest osobliwa?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Macierz osobliwa

Post autor: Jan Kraszewski »

Co to jest \(\displaystyle{ C^\left\{ 7,10\right\}}\) ?

JK
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Macierz osobliwa

Post autor: kt26420 »

Macierz \(\displaystyle{ \CC^{7,10}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Macierz osobliwa

Post autor: Dasio11 »

Jeśli ma to oznaczać macierz o siedmiu wierszach i dziesięciu kolumnach, to skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ \operatorname{rząd}(MN) \le \operatorname{rząd}(M)}\).
ODPOWIEDZ