Zadanie 1
Dana jest macierz kwadratowa A, taka że \(\displaystyle{ A^{2} }\) jest macierzą zerową. Wyjaśnić dlaczego macierz A nie jest odwracalna.
Czy w tym zadaniu wystarczy wyjaśnienie, że tylko mnożąc daną macierz przez macierz zerową otrzymamy macierz zerową? Z czego wynika, że A musi być zerowa, zatem jej wyznacznik jest równy zero - nie jest odwracalna.
Zadanie 2
Niech A będzie macierzą kwadratową, taką, że \(\displaystyle{ \left| A ^{k} \right| =1 }\) dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k \in \NN}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ \left| A ^{2} \right| =1 }\). Czy moje myślenie jest prawidłowe?
\(\displaystyle{ \left| A ^{k} \right| = (\left| A \right|) ^{k} =1 }\) skoro k jest naturalne (nie może być równe 0) to tylko 1 podniesione do jakieś potęgi k może być równe 1. Zatem wyznacznik A musi być równy 1, dlatego \(\displaystyle{ \left| A ^{2} \right| =1 }\)
Macierze, proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 3 lis 2021, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 15 razy
Macierze, proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 13 sty 2022, o 13:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Macierze, proszę o pomoc
Jak jest odwracalna to istnieje taka macierz B, że:
\(\displaystyle{ AB=I }\)
\(\displaystyle{ BA=I}\)
wiec:
\(\displaystyle{ BAAB=BA^2B=B0B=0=I^2=I}\)
I co dalej...
\(\displaystyle{ AB=I }\)
\(\displaystyle{ BA=I}\)
wiec:
\(\displaystyle{ BAAB=BA^2B=B0B=0=I^2=I}\)
I co dalej...
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Macierze, proszę o pomoc
To nieprawda:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1\\0&0\end{bmatrix}^2=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix}.}\)
Serio? A co z \(\displaystyle{ (-1)^2=1}\) ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 3 lis 2021, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 15 razy
Re: Macierze, proszę o pomoc
Dziękuję za odpowiedź.Jan Kraszewski pisze: ↑13 sty 2022, o 13:07To nieprawda:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1\\0&0\end{bmatrix}^2=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix}.}\)
Serio? A co z \(\displaystyle{ (-1)^2=1}\) ?
JK
Ma Pan racje, czyli w tym zadaniu wystarczy uwzględnić te dwa przypadki z 1 oraz (-1)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy