Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
1987grzesiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 kwie 2007, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Równanie macierzowe

Post autor: 1987grzesiek »

Mam problem z takim równaniem.

3X + \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&3\\-2&1\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&6\\-7&8\end{array}\right]}\) *X

Przekształciłem to tak:

3X + A = BX
A= BX-3X
A=X[B-3]
A*\(\displaystyle{ [B-3]^{-1}}\) = X

Nie wiem czy to jest dobrze.
I czy:
[B-3] = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&6\\-7&8\end{array}\right]-}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&0\\-0&3\end{array}\right]}\) ??
z góry dzięki za pomoc

[ Dodano: 21 Października 2007, 15:29 ]
Czy wie ktoś może jak to zrobić ? Wystarczą jakieś wskazówki...
ODPOWIEDZ