Odejmowanie potęg o różnych wykładnikach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jan drzymala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2021, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Odejmowanie potęg o różnych wykładnikach

Post autor: Jan drzymala »

Cześć mam taki problem iż nie rozumiem do końca tego rozwiązania które dostałem od znajomego, czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi ?

\(\displaystyle{ \left( 2^{ \frac{7}{2} }- 2^{ \frac{3}{2} } \right)^{2} = \left( \left( 2^{2}-1 \right) 2^{ \frac32 } \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2021, o 16:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Odejmowanie potęg o różnych wykładnikach

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ 2^{ \frac{7}{2} }- 2^{ \frac{3}{2} } =2^{ \frac{3}{2}+2 }- 2^{ \frac{3}{2} }=2^{ \frac{3}{2} }\cdot 2^2 - 2^{ \frac{3}{2} } = \left( 2^{2}-1 \right) 2^{ \frac32 }}\)

JK
szw1710

Re: Odejmowanie potęg o różnych wykładnikach

Post autor: szw1710 »

Wyciągasz przed nawias \(2^{3/2}.\) Tak więc\[2^{\tfrac{7}{2}}=2^{\tfrac{3}{2}}\cdot 2^2.\]
ODPOWIEDZ