Dowód z macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Dowód z macierzy.

Post autor: Madzzia »

Dana jest macierz blokowa \(\displaystyle{ M= \begin{bmatrix} A&B\\C&D\end{bmatrix}}\) gdzie \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) - bloki \(\displaystyle{ {n \times n}}\) Wiedząc, że \(\displaystyle{ AC=CA}\) oraz, że \(\displaystyle{ A}\) jest nieosobliwa udowodnij, że \(\displaystyle{ \det M= \det(AD-BC)}\).
Proszę o pomoc w tym zadaniu :/
Ostatnio zmieniony 18 lis 2021, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ