Mam do przeprowadzenia taki dowód. Pomimo zapewnień, że jest to proste, nie wiem jak go przeprowadzić.
Rozważamy okład wektorów \(\displaystyle{ \left\{ v _{1},v_{2},v_{k} \right\}}\)
Ortogonalizujemy ten okład w następujący sposób
\(\displaystyle{ u_{1}=v_{1}\\u_{2}=v_{2}- \frac{\left\langle v_{2},u_{1}\right\rangle }{ ||u_{1}||^{2} } \cdot u_{1}\\u_{k}=v_{k}- \frac{\left\langle v_{k},u_{1}\right\rangle }{ ||u_{1}||^{2} } \cdot u_{1}-...-\frac{\left\langle v_{k},u_{k-1}\right\rangle }{ ||u_{k-1}||^{2} } \cdot u_{k}}\)
Udowodnić, że układ wektorów \(\displaystyle{ \left\{ u _{1},u_{2},u_{k} \right\}}\) jest ortogonalny.
Przepraszam, jeżeli pomyliłem dział. Algebra wydaje mi się najwłaściwsza.
ortogonalność - dowód indukcyjny
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
ortogonalność - dowód indukcyjny
Ostatnio zmieniony 15 lis 2021, o 22:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: ortogonalność - dowód indukcyjny
Chyba raczej \(\displaystyle{ \left\{ v _{1},v_{2},...,v_{k} \right\}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: ortogonalność - dowód indukcyjny
Zgadza się moja omyłka, oczywiście chodzi o wektory
\(\displaystyle{ \left\{ v _{1},v_{2},...,v_{k} \right\}}\) oraz w efekcie wektory\(\displaystyle{ \left\{ u _{1},u_{2},...,u_{k} \right\}}\). Dziękuję za zwrócenie uwagi.
\(\displaystyle{ \left\{ v _{1},v_{2},...,v_{k} \right\}}\) oraz w efekcie wektory\(\displaystyle{ \left\{ u _{1},u_{2},...,u_{k} \right\}}\). Dziękuję za zwrócenie uwagi.