Przykład wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 21 razy
Przykład wektorów.
Hejka czy mógłby ktoś podać mi przykład takich trzech wektorów, które są niezależne liniowo i nie stanowią bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3} }\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Przykład wektorów.
Przepraszam, nie przeczytałem dokładnie treści zadania.
Jeżeli patrzysz na \(\displaystyle{ \RR^3}\) jako na przestrzeń nad \(\displaystyle{ \RR}\) to ta sztuka się nie uda. Ale gdy ciałem jest \(\displaystyle{ \QQ}\) to to da się zrobić
Jeżeli patrzysz na \(\displaystyle{ \RR^3}\) jako na przestrzeń nad \(\displaystyle{ \RR}\) to ta sztuka się nie uda. Ale gdy ciałem jest \(\displaystyle{ \QQ}\) to to da się zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 21 razy
Re: Przykład wektorów.
Właśnie mam kilka pytań, nie wiem czy nie powinnam nowego tematu założyć, ale może się uda
Nie mogę sobie poradzić z poniższymi kwestiami:
1) Budowanie macierzy z wektorów:
Jeżeli mam takie wektory: \(\displaystyle{ (1,4,5) (1,3,2)}\) to mogę zapisać je w formie macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 1 \\ 4&3\\5&2 \end{bmatrix}}\)
Jeżeli mam takie wektory:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1 \\ 4\\5 \end{bmatrix}}\) i \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1 \\ 3\\2 \end{bmatrix}}\)
To mogę zapisać je również w takiej samej formie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 1 \\ 4&3\\5&2 \end{bmatrix}}\)
Natomiast co jak mam tak zapisane wektory: \(\displaystyle{ x=[1,4,5], y=[1,3,2]}\)
Powinny być one złożone jak powyższe czy może tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 4&5 \\ 1&3&2 \end{bmatrix}}\)
W ostatnim przypadku od jedni mówią, że to nie ma znaczenia, a drudzy że koniecznie w kolumnach mają być wektory zapisane. Jak to w końcu powinno być?
2) Badanie czy dane wektory tworzą bazę pewnej przestrzeni:
Spotkałam się z takim stwierdzeniem: Kilka wektorów nazywamy bazą przestrzeni liniowej jeżeli spełniają poniższe warunki:
1) Wektory są liniowo niezależne
2) Każdy inny wektor z tej samej przestrzeni można przedstawić jako kombinację liniową tych wektorów
Przy rozwiązywaniu zadań doszłam do kilku wniosków i chciałabym aby ktoś zweryfikował czy są one prawdziwe czy nie:
-Jeżeli w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) lub \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) mamy odpowiednio trzy wektory i dwa wektory, to wystarczy sprawdzić pierwszy warunek ponieważ z definicji baza to maksymalny układ wektorów liniowo niezależnych danej przestrzeni liniowej.
-Dwa wektory nie mogą stanowić bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) tak samo jak trzy wektory nie mogą stanowić bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{4}}\)
-Oba warunki należy sprawdzać tylko wtedy jeżeli np. mamy 4 wektory w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\)
Nie mogę sobie poradzić z poniższymi kwestiami:
1) Budowanie macierzy z wektorów:
Jeżeli mam takie wektory: \(\displaystyle{ (1,4,5) (1,3,2)}\) to mogę zapisać je w formie macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 1 \\ 4&3\\5&2 \end{bmatrix}}\)
Jeżeli mam takie wektory:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1 \\ 4\\5 \end{bmatrix}}\) i \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1 \\ 3\\2 \end{bmatrix}}\)
To mogę zapisać je również w takiej samej formie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 1 \\ 4&3\\5&2 \end{bmatrix}}\)
Natomiast co jak mam tak zapisane wektory: \(\displaystyle{ x=[1,4,5], y=[1,3,2]}\)
Powinny być one złożone jak powyższe czy może tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 4&5 \\ 1&3&2 \end{bmatrix}}\)
W ostatnim przypadku od jedni mówią, że to nie ma znaczenia, a drudzy że koniecznie w kolumnach mają być wektory zapisane. Jak to w końcu powinno być?
2) Badanie czy dane wektory tworzą bazę pewnej przestrzeni:
Spotkałam się z takim stwierdzeniem: Kilka wektorów nazywamy bazą przestrzeni liniowej jeżeli spełniają poniższe warunki:
1) Wektory są liniowo niezależne
2) Każdy inny wektor z tej samej przestrzeni można przedstawić jako kombinację liniową tych wektorów
Przy rozwiązywaniu zadań doszłam do kilku wniosków i chciałabym aby ktoś zweryfikował czy są one prawdziwe czy nie:
-Jeżeli w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) lub \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) mamy odpowiednio trzy wektory i dwa wektory, to wystarczy sprawdzić pierwszy warunek ponieważ z definicji baza to maksymalny układ wektorów liniowo niezależnych danej przestrzeni liniowej.
-Dwa wektory nie mogą stanowić bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) tak samo jak trzy wektory nie mogą stanowić bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{4}}\)
-Oba warunki należy sprawdzać tylko wtedy jeżeli np. mamy 4 wektory w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przykład wektorów.
Prawda.Madzzia pisze: ↑11 lis 2021, o 22:48-Jeżeli w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) lub \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) mamy odpowiednio trzy wektory i dwa wektory, to wystarczy sprawdzić pierwszy warunek ponieważ z definicji baza to maksymalny układ wektorów liniowo niezależnych danej przestrzeni liniowej.
Prawda.
Fałsz. Cztery różne wektory w \(\displaystyle{ \RR^3}\) na pewno są liniowo zależne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 21 razy
Re: Przykład wektorów.
Dziękuję pięknie za odpowiedź, w takim układzie kiedy sprawdzamy drugi warunek z tych:Jan Kraszewski pisze: ↑11 lis 2021, o 23:14Fałsz. Cztery różne wektory w \(\displaystyle{ \RR^3}\) na pewno są liniowo zależne.
JK
Skoro gdy liczba wektorów pokrywa się z wymiarowością przestrzeni wystarczy sprawdzić warunek pierwszy, gdy liczba wektorów jest mniejsza to automatycznie wektory nie mogą być bazą i analogicznie w przypadku gdy liczba wektorów jest większa od wymiaru przestrzeni to również o bazie nie ma mowy to kiedy należy sprawdzić oba warunki?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przykład wektorów.
Np. w przestrzeniach nieskończenie wymiarowych.Madzzia pisze: ↑11 lis 2021, o 23:35Skoro gdy liczba wektorów pokrywa się z wymiarowością przestrzeni wystarczy sprawdzić warunek pierwszy, gdy liczba wektorów jest mniejsza to automatycznie wektory nie mogą być bazą i analogicznie w przypadku gdy liczba wektorów jest większa od wymiaru przestrzeni to również o bazie nie ma mowy to kiedy należy sprawdzić oba warunki?
JK