Dowód z macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Dowód z macierzy.

Post autor: Madzzia »

Udowodnij, że macierz \(\displaystyle{ A \in \mathbb{Z}^{n \times n}}\) posiada macierz odwrotną należącą do \(\displaystyle{ \mathbb{Z}^{n \times n}}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \det(A) \in \left\{ -1,1\right\} }\).
Mogłabym prosić o wskazówkę do rozwiązania tego dowodu? Co to znaczy, że macierz odwrotna należy do \(\displaystyle{ \mathbb{Z}^{n \times n}}\)?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2021, o 21:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód z macierzy.

Post autor: Jan Kraszewski »

Madzzia pisze: 27 paź 2021, o 20:57Co to znaczy, że macierz odwrotna należy do \(\displaystyle{ \mathbb{Z}^{n \times n}}\)?
To znaczy, że interesują nas takie macierze \(\displaystyle{ n\times n}\) o współczynnikach całkowitych, których macierze odwrotne również mają współczynniki całkowite.
Madzzia pisze: 27 paź 2021, o 20:57Mogłabym prosić o wskazówkę do rozwiązania tego dowodu?
Jaki jest związek między wyznacznikiem macierzy a wyznacznikiem macierzy do niej odwrotnej?
Jaką liczbą jest wyznacznik macierzy o współczynnikach całkowitych?

JK
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Dowód z macierzy.

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ \left( \Leftarrow \right) }\)
pełne rozwiazanie:    
\(\displaystyle{ \left( \Rightarrow \right) }\)
wskazówka:    
ODPOWIEDZ