Sprawdzanie łączności działania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
McMudzynek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2021, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 1 raz

Sprawdzanie łączności działania

Post autor: McMudzynek »

Witam, mam problem ze zrozumieniem poniższych działań:

\(\displaystyle{ a \times b = a + b + ab, a, b \in A}\), gdzie \(\displaystyle{ A = (−1, \infty)}\)

\(\displaystyle{ L = (a \times b) \times c = (a + b + ab) \times c = a + b + ab + c + ac + bc + abc\\
P = a \times (b \times c) = a \times (b + c + bc) = a + b + c + bc + ab + ac + abc.}\)


Skąd w ,,L" bierze się \(\displaystyle{ (bc + abc)}\)? Mi wychodzi samo \(\displaystyle{ a + b + ab + c + ac}\).
Bardzo proszę gdyby ktoś mógł napisać łopatologicznie, krok po kroczku jak z \(\displaystyle{ (a + b + ab) \times c}\) wychodzi \(\displaystyle{ a + b + ab + c + ac + bc + abc.}\)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2021, o 19:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Sprawdzanie łączności działania

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ (a + b + ab) \times c = (a + b + ab) + c + (a + b + ab)\cdot c=a + b + ab + c + ac + bc + abc}\)

JK
ODPOWIEDZ