Oblicz wyznacznik i udowodnij.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Oblicz wyznacznik i udowodnij.

Post autor: Madzzia »

Mam dwa zadania z którymi mam problem:
Zadanie 1
Oblicz wyznacznik: \begin{vmatrix}A&B& \\ 0&D&\\\end{vmatrix} gdzie \(\displaystyle{ A,D - kwadratowe}\)
Jak to ugryźć?

Zadanie 2
Udowodnij, że dla danej macierzy kwadratowej \(\displaystyle{ A}\) istnieje co najwyżej jedna macierz \(\displaystyle{ A'}\) spełniająca definicję macierzy odwrotnej do \(\displaystyle{ A}\)

Czy poniższy dowód jest ok?
1) Załóżmy, że mamy dwie macierze odwrotne:
\(\displaystyle{ A \cdot A_{1}^{-1}=I}\)
\(\displaystyle{ A_{2}^{-1} \cdot A=I }\) \(\displaystyle{ / \cdot A_{1_{P}}^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A_{2}^{-1} \cdot A \cdot A_{1}^{-1}=A_{1}^{-1} }\)
\(\displaystyle{ A_{2}^{-1}=A_{1}^{-1}}\)
ckd.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Oblicz wyznacznik i udowodnij.

Post autor: Dasio11 »

1. Wynik to \(\displaystyle{ \det(A) \cdot \det(D)}\). Można to udowodnić bezpośrednio z definicji wyznacznika (rachując na permutacjach) albo chytrze określając funkcję wieloliniową i antysymetryczną.

2. Dowód jest dobry.
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Re: Oblicz wyznacznik i udowodnij.

Post autor: Madzzia »

Dziękuję pięknie !
ODPOWIEDZ