Wyznaczyć bazę ortogonalną przestrzeni \(\displaystyle{ U=\{x \in \RR^3 : x_1 - 2x_2 + 3x_3 = 0\}}\)
jak tutaj to ogarnąć ? myślałem o gramie shmidcie ale nie wiem jakby to tutaj wykorzystać.
baza ortogonalna przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
baza ortogonalna przestrzeni
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2021, o 13:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: baza ortogonalna przestrzeni
Wektory należące do przestrzeni \(\displaystyle{ U}\) można zapisać w postaci \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}2x_2-3x_3\\x_2\\x_3\end{array}\right), \ x_2, x_3\in \RR}\). Stąd łatwo wyodrębnić przykładową bazę:
\(\displaystyle{ \left( \left(\begin{array}{ccc}2\\1\\0\end{array}\right), \ \left(\begin{array}{ccc}-3\\0\\1\end{array}\right) \right)}\).
A jak masz już w ręku jakąś bazę, to możesz z niej uzyskać bazę ortogonalną właśnie dzięki ortogonalizacji Grama-Schmidta, czyli iloczyny skalarne tratata.
\(\displaystyle{ \left( \left(\begin{array}{ccc}2\\1\\0\end{array}\right), \ \left(\begin{array}{ccc}-3\\0\\1\end{array}\right) \right)}\).
A jak masz już w ręku jakąś bazę, to możesz z niej uzyskać bazę ortogonalną właśnie dzięki ortogonalizacji Grama-Schmidta, czyli iloczyny skalarne tratata.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalizacja_Grama-Schmidta
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy