Grupa izometrii

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Grupa izometrii

Post autor: Bran »

Zadanie: Niech \(\displaystyle{ I(\RR^2)}\) będzie zbiorem izometrii na płaszczyźnie. Określmy działanie składania: \(\displaystyle{ \circ (f,g) = f \circ g}\). Czy \(\displaystyle{ I(\RR^2)}\) z działaniem "\(\displaystyle{ \circ}\)" stanowi grupę?

Podczas powtórki z algebry liniowej natknąłem się na takie zadanie i niestety nie potrafię go zrobić. Mam problem z tym, że nie mamy wprost podanych tych funkcji. Bardzo proszę o podpowiedź.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

Musisz sprawdzić warunki z definicji grupy: łączność, istnienie elementu neutralnego, istnienie elementu odwrotnego.

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Bran »

Ale właśnie moim problemem jest to, że nie bardzo wiem co ma spełniać te warunki. Nie ma chyba jakiegoś wzoru określającego Izometrię?

Mogę sprawdzić dla \(\displaystyle{ f(x) = x}\) i paru innych jakie mi przychodzą do głowy, ale nawet jak sprawdzę je wszystkie, to skąd będę miał pewność, że nie ma innych? Symetria środkowa, symetria osiowa, obrót, identyczność, przesunięcie... Mam ich już pięć, sprawdzenie samych ich złożeń (co również wydaje się być izometrią) to już \(\displaystyle{ 32.}\) W końcu doszedłem do (smutnego) wniosku, że po prostu nie zrozumiałem zadania - dlatego proszę o pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: a4karo »

Izometrii jest nieskończenie wiele. Ale wszystkie mają wspólną własność, która je w pełni charakteryzuje
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Janusz Tracz »

A czy w definicji izometrii jaką stosujesz wymagasz aby izometria była bijekcją? Widziałem różne podejścia czasem nie zakłada się bijektwności izometrii ale akurat w \(\displaystyle{ \RR^2}\) każda izometria jest bijekcją (pytanie czy to jest część dowodu czy uznajesz to za fakt).
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Bran »

Elementem neutralnym jest funkcja identycznościowa. Izometria jako bijekcja posiada funkcję odwrotną, złożenie funkcji i funkcji do niej odwrotnej jest funkcją identycznościową. Natomiast nadal mam problem z łącznością.

A to, że izometria jest bijekcją przyjmuję za fakt (tak jest zdefiniowana w książce).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: a4karo »

To że izometria jest bijekcją wynika z jej definicji i powinieneś to udowodnić.

Ale potrzebujesz więcej: musisz pokazać, że funkcja odwrotna też jest izometria
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 8 lip 2021, o 21:56Natomiast nadal mam problem z łącznością.
Złożenie funkcji jest operacją łączną.

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Bran »

a4karo pisze: 8 lip 2021, o 22:24 To że izometria jest bijekcją wynika z jej definicji i powinieneś to udowodnić.
Nie do końca rozumiem to zdanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: a4karo »

To napisz definicję izometrii, z której korzystasz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Grupa izometrii

Post autor: Janusz Tracz »

a4karo pisze: 8 lip 2021, o 22:24 To że izometria jest bijekcją wynika z jej definicji i powinieneś to udowodnić.
Nie każda izometria dowolnej przestrzeni metrycznej (o ile się tego dodatkowo nie założy w definicji) jest bijekcją
przykład:    
Jeśli więc wymagamy jedynie aby spełniony był warunek z odległościami to w ogólności to za mało. (@Bran Dlatego pytałem o definicję). Najwygodniej jest przyjąć, że izometria z definicji musi być bijekcją wtedy omijamy takie problemy (i tak się czasem robi). Jest jeszcze wyjście polegające na tym, że co prawda nie zakładamy bijektywności ale dowodzimy jej w tym szczególnym przypadku \(\displaystyle{ \RR^2}\) (tu się akurat da). W tym wrednym podejściu przydatne mogą być twierdzenia
Izometrie w C:    
Izometrie w R^2:    
Widać wtedy, że każdą izometrię można odwrócić zatem są to bijekcje. Jeśli Twój kurs algebry celuje w geometrię analityczną to dokładne badanie izometrii ma sens. Jeśli jednak zależy Ci na abstrakcyjnym podejściu od strony grup to nie zawracał bym sobie tym głowy i przyjął, że w definicji izometrii wymagamy aby były to bijekcje. Wtedy zachodzi twierdzenie ogólniejsze. Mianowicie niech \(\displaystyle{ (X,d)}\) będzie przestrzenią metryczną. Zbiór
\(\displaystyle{ \text{Isom}(X)=\left\{ f\in \text{Bijekcje}(X,X) : f-\text{ izometria}\right\} }\)

wraz ze składaniem \(\displaystyle{ \circ}\) stanowi grupę. I polecam udowodnić to bo nie jest to trudniejsze od dowodu, że \(\displaystyle{ (\text{Isom}(\RR^2),\circ)}\) jest grupą, a dostaje się coś istotnie ogólniejszego. Kilka uwag do dowodu
  • łączność działania \(\displaystyle{ \circ}\) masz praktycznie za darmo. Składanie przekształceń jest zawsze łączne,
  • istnienie funkcji odwrotnej do \(\displaystyle{ f\in\text{Isom}(X)}\) wynika z tego, że \(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją. Trzeba jednak sprawdzić, że funkcja odwrotna też jest izometrią to znaczy czy \(\displaystyle{ f^{-1}\in\text{Isom}(X)}\),
  • jeśli sprawdzisz, że dla dowolnych \(\displaystyle{ f,g\in \text{Isom}(X)}\) mamy \(\displaystyle{ f\circ g\in\text{Isom}(X)}\) to istnienie elementu neutralnego masz za darmo bo \(\displaystyle{ f\circ f^{-1}=\text{id}\in\text{Isom}(X)}\). Choć to ostatnie można sobie odpuścić i bardziej elegansko będzie po prostu napisać, że \(\displaystyle{ \text{id}\in\text{Isom}(X)}\).
ODPOWIEDZ