rzut ortogonalny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

rzut ortogonalny

Post autor: CaffeeLatte »

Dane są wektory \(\displaystyle{ u_1 = \left( \frac{1}{2}, \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)}\) i \(\displaystyle{ u_2 = \left( \frac{1}{2}, \frac{- \sqrt{3} }{2}\right)}\)
Wyznacz wszystkie wektory \(\displaystyle{ w \in \RR^2}\), których rzuty ortogonalne na kierunki \(\displaystyle{ u_1, u_2}\) spełaniają związki \(\displaystyle{ P_{u_2}(w) = 2u_1}\) i \(\displaystyle{ P_{u_2} (w) = -u_2}\).
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, o 18:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: rzut ortogonalny

Post autor: matmatmm »

CaffeeLatte pisze: 24 cze 2021, o 17:45 \(\displaystyle{ P_{u_2}(w) = 2u_1}\)
To chyba błąd przy przepisywaniu. Zakładając, że jest tam \(\displaystyle{ P_{u_1}(w) = 2u_1}\), to punkt/wektor \(\displaystyle{ w}\) spełnia ten warunek wtedy i tylko wtedy, gdy leży na prostej \(\displaystyle{ L}\) przechodzącej przez \(\displaystyle{ 2u_1}\) i prostopadłej do prostej wyznaczonej przez punkt \(\displaystyle{ u_1}\) oraz środek układu współrzędnych.
ODPOWIEDZ