Układy wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 cze 2021, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Układy wektorów

Post autor: barejs »

Sprawdzić czy podane układy wektorów są liniowo niezależne (można rzędem). Wyznacz wymiary i bazy popdprzestrzeni liniowych rozpiętych przez te wektory:
a) \(\displaystyle{ a_1 = (2, −3, 1), a_2 = (3, −1, 5), a_3 = (1, −4, 3)}\);
Ostatnio zmieniony 23 cze 2021, o 16:26 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Układy wektorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Z czym masz problem?

JK
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Układy wektorów

Post autor: CaffeeLatte »

wpisz wektory do macierzy i policz wyznacznik, jeśli wyjdzie różny od 0, to wektory są liniowo niezależne
ODPOWIEDZ