Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 cze 2021, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: barejs »

Znaleźć rozwiązanie ogólne i jedno rozwiązanie szczególne układu. Podać interpretację geometryczną otrzymanego zbioru rozwiązań:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+2x_2+4x_3 =7 \\ 2x_1+6x_2+9x_3 =4\\ 4x_1+3x_2+3x_3 =11 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2021, o 14:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: a4karo »

I w czym ci mamy pomoc? Jakieś własne próby?
barejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 cze 2021, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: barejs »

Rozwiązałem układ dzięki zredukowanej postaci schodkowej, mam \(\displaystyle{ x_1 = 5, x_2 = -7, x_3 = 4}\).
Znalazłem zatem rozwiązanie szczególne układu, nie wiem jak znaleźć rozwiązanie ogólne i jak przedstawić interpretację geometryczną.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2021, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: a4karo »

A wiesz ile ten ukłąd ma rozwiązań?

Używaj `\LaTeX`, bo inaczej kosz
barejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 cze 2021, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: barejs »

Nie wiem
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Rozwiązanie układu z 3 niewiadomymi

Post autor: a4karo »

tw. Kroneckera-Capelliego
ODPOWIEDZ