Stosując metodę Lagrange’a znaleźć postać kanoniczną następujących form kwadratowych (zadanych w bazach standardowych):
\(\displaystyle{ H(x_{1},x_{2}, x_{3}, x_{4}) =x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{3}x_{4}+x_{4}x_{1} }\)
Użyłam wzoru \(\displaystyle{ a \cdot b = \frac{(a+b)^2}{4}-\frac{(a-b)^2}{4}}\) żeby rozbić wyrazy, ale wtedy mam aż 8 kwadratów i nie mam pojęcia co z tym zrobić dalej. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Stosując metodę Lagrange'a znaleźć postać kanoniczną
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 4 gru 2019, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Stosując metodę Lagrange'a znaleźć postać kanoniczną
\(\displaystyle{ H(x_{1},x_{2},x_{3},x_{4})= x_{1}x_{2}+x_{3}x_{3}+x_{3}x_{4}+ x_{4}x_{1}= (x_{1}+x_{3})\cdot (x_{2}+x_{4}) =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[(x_{1}+x_{3})+(x_{2}+x_{4})]^2 - \frac{1}{4}[(x_{1}+x_{3}) - (x_{2}+x_{4})]^2 = \frac{1}{4}(x_{1}+x_{3})^2 + \frac{1}{4}(x_{2}+x_{4})^2 - \frac{1}{4}(x_{1}+x_{3})^2 - \frac{1}{4}(x_{2}+x_{4})^2 }\)
Nowe zmienne
\(\displaystyle{ H(\xi_{1},\xi_{2}, \xi_{3},\xi_{4}) =...}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[(x_{1}+x_{3})+(x_{2}+x_{4})]^2 - \frac{1}{4}[(x_{1}+x_{3}) - (x_{2}+x_{4})]^2 = \frac{1}{4}(x_{1}+x_{3})^2 + \frac{1}{4}(x_{2}+x_{4})^2 - \frac{1}{4}(x_{1}+x_{3})^2 - \frac{1}{4}(x_{2}+x_{4})^2 }\)
Nowe zmienne
\(\displaystyle{ H(\xi_{1},\xi_{2}, \xi_{3},\xi_{4}) =...}\)