Wyznacz wymiar przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ursus_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 mar 2021, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Wyznacz wymiar przekształcenia

Post autor: Ursus_ »

Wyznacz wymiar przekształcenia \(\displaystyle{ dim ~h(x)= ?}\), gdzie \(\displaystyle{ X= R_{2}[x], X \ni W(x) \rightarrow h(W(x))= \int_{0}^{x}W(t) dt }\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)}\) oznacza wielomian. Niestety nie wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Wyznacz wymiar przekształcenia

Post autor: Dasio11 »

A co to jest wymiar przekształcenia?
Ursus_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 mar 2021, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Wyznacz wymiar przekształcenia

Post autor: Ursus_ »

Sądzę, że chodzi o wymiar obrazu tego przekształcenia.
ODPOWIEDZ