Zadania z algebry - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2021, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Zadania z algebry - macierze

Post autor: jrr »

Witam, prosiłbym o pomoc we wskazaniu poprawnych odpowiedzi (więcej niż jedna może być poprawna) i możliwe o wyjaśnienie dlaczego dokładnie te w tych zadaniach:

1. Metodą macierzową rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2 \\ 3&4 \end{bmatrix} \cdot X + X - {\begin{bmatrix}1&3 \\ 2&5 \end{bmatrix}}^T=3 \cdot \begin{bmatrix}-2&1 \\ 1&2 \end{bmatrix} }\)

a) \(\displaystyle{ X = \frac{1}{4} \begin{bmatrix} -37&3 \\ 27&7 \end{bmatrix} }\)

b) \(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} -5&5 \\ 6&11 \end{bmatrix} {\begin{bmatrix} 2&2 \\ 3&5 \end{bmatrix}}^{-1} }\)

c) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&2 \\ 3&5 \end{bmatrix}X = \begin{bmatrix} -5&5 \\ 6&11 \end{bmatrix} }\)

W razie gdybym się pomylił i wyniki nie pasowałyby z zadaniem tutaj są zdjęcia zadań:

[ciach]

Z góry dziękuje za pomoc.
Przepraszam, że dorzuciłem również zadanie z macierzy jednak nie chciałem robić 2 osobnych tematów.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Nie łącz zadań z różnych działów w jednym wątku.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Zadania z algebry - macierze

Post autor: a4karo »

Bardzo chętnie sprawdzimy Twoje rachunki
ODPOWIEDZ