Współrzędne macierzy w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: Maro0192 »

Witam czy mógłby ktoś wyjaśnić jak liczyć współrzędne macierzy w takiej bazie?

Współrzędne macierzy \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}2&3\\ 3&0\end{pmatrix}}\) w bazie: \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&1\\ 1&1\end{pmatrix}}\) , \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&2\\ 2&1\end{pmatrix}}\) , \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}0&0\\ 0&-1\end{pmatrix}}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: Tmkk »

Tak jak w każdej bazie. Zapisujesz warunek na współrzędne:

\(\displaystyle{ v = \alpha_1v_1 + \alpha_2v_2+\alpha_3v_3}\)

gdzie \(\displaystyle{ v_1,v_2,v_3}\) to te macierze z bazy; \(\displaystyle{ v}\) to macierz, której współrzędne chcesz znaleźć; a \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2,\alpha_3}\) to szukane współrzędne. Teraz trzeba wymnożyć / dodać / uporządkować i dostaniesz ukłąd równań do rozwiązania.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34232
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale czego to ma być baza?

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: a4karo »

Też sie nad tym zastanawiałem i wyszło mi, że to baza przestrzeni rozpiętej na tych trzech wektorach.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: Dasio11 »

To jest baza przestrzeni macierzy symetrycznych.
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Współrzędne macierzy w bazie

Post autor: Maro0192 »

Nie wiem czy dobrze policzyłem ale czy współrzędne to (1, 1, 2) ?
ODPOWIEDZ