Mamy taką macierz
\(\displaystyle{ A+A^{-1}=\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Czy macierz \(\displaystyle{ A^3+(A^{-1})^3}\) jest diagonalizowalna i dlaczego?
Czy macierz jest diagonalna?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy macierz jest diagonalna?
Po chwili kontemplacji zauważmy, że możemy tutaj zastosować znany ze szkoły wzór\(\displaystyle{ (a+b) ^{3}=a ^{3}+3a ^{2}b+3ab ^{2} +b ^{3} }\)
Potrafisz uzasadnić dlaczego?
A więc podnieśmy równość z zadania stronami do trzeciej potęgi.
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3}+3A ^{2}A ^{-1} +3A(A ^{-1}) ^{2} +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]}^{3} }\)
Trochę uporządkujmy
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3}+3(A+A ^{-1}) +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]}^{3} }\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3} +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]^{3} -3 \cdot \left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]} }\)
Potrafisz dokończyć?
Potrafisz uzasadnić dlaczego?
A więc podnieśmy równość z zadania stronami do trzeciej potęgi.
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3}+3A ^{2}A ^{-1} +3A(A ^{-1}) ^{2} +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]}^{3} }\)
Trochę uporządkujmy
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3}+3(A+A ^{-1}) +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]}^{3} }\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{A ^{3} +(A ^{-1}) ^{3} =\left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]^{3} -3 \cdot \left[\begin{array}{cccc}-1&2&-1\\0&0&2\\0&0&1\end{array}\right]} }\)
Potrafisz dokończyć?