Macierz odwzorowania liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
puppy123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 wrz 2016, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Macierz odwzorowania liniowego

Post autor: puppy123 »

Odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ f : \RR ^{3} \rightarrow \RR ^{2} }\) ma przy bazach kanonicznych w \(\displaystyle{ \RR ^{3} }\) i \(\displaystyle{ \RR ^{2} }\) macierz

\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix}
5 & 1 & -1 \\
1 & 0 & 3
\end{bmatrix} }\)


Znaleźć macierz \(\displaystyle{ A'}\) odwzorowania \(\displaystyle{ f}\) w nowych bazach:
baza \(\displaystyle{ B'}\) w \(\displaystyle{ \RR ^{3} }\) jest złożona z wektorów \(\displaystyle{ b_{1}' = (2,0,4) , b_{2}' = (-1,3,1), b_{3}' = (1,-2,2)}\)
baza \(\displaystyle{ C'}\) w \(\displaystyle{ \RR ^{2} }\) jest złozona z wektorów \(\displaystyle{ c_{1}' = (4,0) , c_{2}' = (-5,1)}\)

Uprzejmie proszę o jakieś wytłumaczenie poszczególnych kroków, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeXa.
ODPOWIEDZ