Rachunek macierzowy
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Rachunek macierzowy
Dane jest równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ \left(-2BX\right)^{-1}=\left(B-B^{-1}A\right)^T}\),
gdzie \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) są macierzami kwadratowymi trzeciego stopnia. Ponadto zakładamy, że macierz \(\displaystyle{ B}\) jest nieosobliwa i symetryczna (tzn. \(\displaystyle{ B^T=B}\)) oraz macierz \(\displaystyle{ \left(B-B^{-1}A\right)}\) jest nieosobliwa.
a.) Sprawdzić czy nieosobliwa macierz \(\displaystyle{ X=-\frac{1}{2}\left(B^2-A^T\right)^{-1}}\) spełnia powyższe równanie.
b.) Obliczyć wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ X}\), gdy
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}10&-2&0\\-1&2&-3\\2&-4&6\end{array}\right], \ B=\left[\begin{array}{ccc}-3&1&-1\\1&0&-2\\-1&-2&2\end{array}\right]}\).
Jak zacząć w tym podpunkcie pierwszym?
\(\displaystyle{ \left(-2BX\right)^{-1}=\left(B-B^{-1}A\right)^T}\),
gdzie \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) są macierzami kwadratowymi trzeciego stopnia. Ponadto zakładamy, że macierz \(\displaystyle{ B}\) jest nieosobliwa i symetryczna (tzn. \(\displaystyle{ B^T=B}\)) oraz macierz \(\displaystyle{ \left(B-B^{-1}A\right)}\) jest nieosobliwa.
a.) Sprawdzić czy nieosobliwa macierz \(\displaystyle{ X=-\frac{1}{2}\left(B^2-A^T\right)^{-1}}\) spełnia powyższe równanie.
b.) Obliczyć wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ X}\), gdy
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}10&-2&0\\-1&2&-3\\2&-4&6\end{array}\right], \ B=\left[\begin{array}{ccc}-3&1&-1\\1&0&-2\\-1&-2&2\end{array}\right]}\).
Jak zacząć w tym podpunkcie pierwszym?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rachunek macierzowy
\(\displaystyle{ L=\left(-2BX\right)^{-1}=\left(-2B\frac{-1}{2}\left(B^2-A^T\right)^{-1}\right)^{-1} =\left(B\left(B^2-A^T\right)^{-1}\right)^{-1} =\left(B^2-A^T\right)B^{-1}=....
}\)
}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rachunek macierzowy
Owszem.
\(\displaystyle{ (XY)^{-1}=Y^{-1}X^{-1}}\)
Ponadto, przyda się także:
\(\displaystyle{ (X+Y)^{T}=X^{T}+Y^{T}}\)
\(\displaystyle{ (XY)^{T}=Y^{T}X^{T}}\)
\(\displaystyle{ (XY)^{-1}=Y^{-1}X^{-1}}\)
Ponadto, przyda się także:
\(\displaystyle{ (X+Y)^{T}=X^{T}+Y^{T}}\)
\(\displaystyle{ (XY)^{T}=Y^{T}X^{T}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rachunek macierzowy
Kwestia kwadratu:
\(\displaystyle{ ...=\left(B^2-A^T\right)B^{-1}=B^2B^{-1}-A^TB^{-1}=BBB^{-1}-A^TB^{-1}=BE-A^TB^{-1}=B-A^TB^{-1}=....}\)
Skoro B jest symetryczna to: \(\displaystyle{ B=B^T}\)
Skoro B jest symetryczna i nieosobliwa to: \(\displaystyle{ B^{-1}=\left( B^{-1}\right)^T }\)
\(\displaystyle{ ...=\left(B^2-A^T\right)B^{-1}=B^2B^{-1}-A^TB^{-1}=BBB^{-1}-A^TB^{-1}=BE-A^TB^{-1}=B-A^TB^{-1}=....}\)
Skoro B jest symetryczna to: \(\displaystyle{ B=B^T}\)
Skoro B jest symetryczna i nieosobliwa to: \(\displaystyle{ B^{-1}=\left( B^{-1}\right)^T }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Rachunek macierzowy
Dziękuję Wszystkim za pomoc, już wszystko jasne.
Dodano po 10 godzinach 14 minutach 31 sekundach:
A tak zapytam jeszcze o ten drugi podpunkt. Czy tutaj można w jakiś sposób wykorzystać poprzedni podpunkt, czy liczyć to po prostu na piechotę?
Dodano po 10 godzinach 14 minutach 31 sekundach:
A tak zapytam jeszcze o ten drugi podpunkt. Czy tutaj można w jakiś sposób wykorzystać poprzedni podpunkt, czy liczyć to po prostu na piechotę?