Przestrzenie wektorowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Przestrzenie wektorowe

Post autor: tomika »

Mam problem z dwoma zadaniami dotyczącymi macierzy odwzorowania liniowego. Nie wiem jak się za nie zabrać. Bardzo proszę o pomoc.
1. Dana jest macierz odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ \wedge : \RR^{3} \rightarrow \RR^{2} }\) bazach \(\displaystyle{ v}\) w dziedzinie i \(\displaystyle{ w}\) w obrazie. Znaleźć \(\displaystyle{ \wedge(x)}\)
\(\displaystyle{ x=[3, -1, 2] _{v}, w=((1, 2), (1, 1))}\)
\(\displaystyle{
\left( \begin{array}{ccc}
2 & 1 & -1 \\
3 & -2 & 2 \\
\end{array} \right) _{wv}}\)


2. Dana jest macierz przejścia od bazy \(\displaystyle{ v}\) do bazy \(\displaystyle{ w}\) oraz baza \(\displaystyle{ w}\). Znaleźć bezę \(\displaystyle{ v.}\)
\(\displaystyle{ w=((1, 2), (1, 1))}\)
\(\displaystyle{
\left( \begin{array}{ccc}
2 & 5 \\
1 & 2 \\
\end{array} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ