Liczenia wyznacznika w macierzy 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
SmellySlipper2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 paź 2020, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 12

Liczenia wyznacznika w macierzy 4x4

Post autor: SmellySlipper2 »

Dobry wieczór. Chciałbym zapytać o poprawność policzenia wyznacznika.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0&3&2\\0&2&2&4\\-2&2&2&0\\2&3&0&2\end{bmatrix} \Rightarrow W2 - 2W1, W4-W1}\)

\(\displaystyle{ 1 \cdot (-1) ^{4+1}\begin{bmatrix} -4&2&-4\\-2&2&2\\0&3&-3\\-4&2&-4\\-2&2&2\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \det A=60 \cdot (-1) = -60}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2020, o 18:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczenia wyznacznika w macierzy 4x4

Post autor: Jan Kraszewski »

A możesz wytłumaczyć, w jaki sposób macierz \(\displaystyle{ 4\times 4}\) zmutowała do macierzy \(\displaystyle{ 3\times 5}\) ?

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczenia wyznacznika w macierzy 4x4

Post autor: a4karo »

Pewnie po tych przekształceniach coś się mocno wyzeruje, ale autor jest oszczędny i został nam rachunki.

3x5 to ani chybi Sarrus, ale rachunki żnow mamy sobie dorobić.
Ot, leniuszek taki
ODPOWIEDZ