Proste Pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 paź 2020, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
Proste Pytanie
Jak wygląda nierozkładalny element iloczynu tensorowego przestrzeni liniowych (proszę o przykład) i dlaczego (przykład) jest nierozkładalny?
-
- Użytkownik
- Posty: 609
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 135 razy
Re: Proste Pytanie
Wskazówka: Używając interpretacji przestrzeni liniowych jako pierścieni wielomianów twoje zadanie redukuje się do wskazania wielomianu \(\displaystyle{ W(x,y)\in\RR[x,y]}\), który nie jest postaci \(\displaystyle{ V(x)\cdot U(y)}\) dla pewnych wielomianów \(\displaystyle{ V(x)}\) i \(\displaystyle{ U(y)}\).
Chodzi o to, że pierścień \(\displaystyle{ \RR[x,y]}\) traktowany jako przestrzeń liniowa można sensownie uważać za produkt tensorowy przestrzeni \(\displaystyle{ \RR[x]}\) i \(\displaystyle{ \RR[y]}\), gdzie tensory proste to po prostu \(\displaystyle{ V(x)\otimes U(y) = V(x)\cdot U(y)}\).
Chodzi o to, że pierścień \(\displaystyle{ \RR[x,y]}\) traktowany jako przestrzeń liniowa można sensownie uważać za produkt tensorowy przestrzeni \(\displaystyle{ \RR[x]}\) i \(\displaystyle{ \RR[y]}\), gdzie tensory proste to po prostu \(\displaystyle{ V(x)\otimes U(y) = V(x)\cdot U(y)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 paź 2020, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
Re: Proste Pytanie
A jak udowodnić że tak zdefiniowany iloczyn tensorowy jest przekształceniem wieloliniowym?
Dodano po 20 godzinach 44 minutach 26 sekundach:
To wynika z rozdzielności mnożenia względem dodawania i łączności tego mnożenia w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR[x,y]}\).
Dodano po 20 godzinach 44 minutach 26 sekundach:
To wynika z rozdzielności mnożenia względem dodawania i łączności tego mnożenia w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR[x,y]}\).