Aktualnie jestem w tematyce macierzy i napotkałem na pewien problem. Mianowicie mam za zadanie wyliczyć z danego równania (posiadam macierz A oraz B) macierz X, jednak nie potrafię przekształcić tego wyrażenia. Próbowałem coś samemu zrobić, jednak nie mam pewności co do poprawności moich działań. Poniżej zamieszczam 2 takie wyrażenia:
\(\displaystyle{ X^TA = B}\)
\(\displaystyle{ A^TX=B^T}\)
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś krok po kroku wytłumaczył, co należy zrobić
Wyznaczanie macierzy X z równania
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Wyznaczanie macierzy X z równania
Jeśli macierz \(\displaystyle{ A^T}\) jest odwracalna, to wystarczy przemnożyć z lewej przez \(\displaystyle{ (A^T)^{-1}}\) by otrzymać \(\displaystyle{ X = (A^T)^{-1} B^T}\).