Metoda eliminacji Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Metoda eliminacji Gaussa

Post autor: bartekw2213 »

Witam, próbuję obliczyć wyznacznik macierzy stosując metodę eliminacji Gaussa jednak, w którymś momencie popełniam błąd - nie otrzymuję poprawnego wyniku. Czy ktoś mógłby mi wskazać gdzie? Poniżej przedstawiam wszystko krok po kroku:

1) Tak wygląda macierz na początku
\(\displaystyle{
\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
1 & 4 & 2\\
3 & 5 & 7\\
-4 & 2 & 1\\
\end{array} \right|
}\)


2) Następnie stosuję przekształcenia \(w2 - 3 * w1\) oraz \(w3 + 4 * w1\)
\(\displaystyle{
\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
1 & 4 & 2\\
0 & -7 & 1\\
0 & 18 & 9\\
\end{array} \right|
}\)


3) Następnie stosuję przekształcenie \(w3 - \frac{18}{7} * w2\)
\(\displaystyle{
\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
1 & 4 & 2\\
0 & -7 & 1\\
0 & 0 & \frac{45}{7} \\
\end{array} \right|
}\)


4) Uzyskuję macierz górnotrójkątną, przekątną wymnażam i otrzymuję -45, jest to odpowiedź błędna. Poprawna to -81
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Metoda eliminacji Gaussa

Post autor: a4karo »

W trzecim przekształceniu powinienes dodać `18/7w2`
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Re: Metoda eliminacji Gaussa

Post autor: bartekw2213 »

a4karo pisze: 26 paź 2020, o 09:17 W trzecim przekształceniu powinienes dodać `18/7w2`
Głupi błąd, analizowałem to parę razy a nie zauważyłem, dziękuję
ODPOWIEDZ