Zastosowanie własności wyznaczników macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Zastosowanie własności wyznaczników macierzy

Post autor: bartekw2213 »

Witam, poniżej zamieściłem dwie macierze, których wyznaczniki powinienem znaleźć. Oczywiście mógłbym to zrobić wykorzystując definicję indukcyjną wyznacznika. Chciałbym mimo tego użyć do rozwiązania tego problemu własności wyznaczników (które właśnie przerabiam i w celu ćwiczeń chciałbym je wykorzystać). Jaka własność wyznaczników byłaby w tych przypadkach przydatna?
\(\displaystyle{
\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
1 & 1 & 1 & 1 \\
1 & 2 & 1 & 1 \\
1 & 1 & 3 & 1 \\
1 & 1 & 1 & 4 \\
\end{array} \right|\\

\mathbf{Y} =
\left| \begin{array}{ccc}
5 & 2 & 2 & 2 \\
2 & 5 & 2 & 2 \\
2 & 2 & 5 & 2 \\
2 & 2 & 2 & 5 \\
\end{array} \right|
}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, o 13:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zastosowanie własności wyznaczników macierzy

Post autor: Jan Kraszewski »

W pierwszym odejmij pierwszy wiersz kolejno od drugiego, trzeciego i czwartego. Dostaniesz wyznacznik macierzy górnotrójkątnej.

JK
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Re: Zastosowanie własności wyznaczników macierzy

Post autor: bartekw2213 »

Jan Kraszewski pisze: 25 paź 2020, o 13:34 W pierwszym odejmij pierwszy wiersz kolejno od drugiego, trzeciego i czwartego. Dostaniesz wyznacznik macierzy górnotrójkątnej.
Wpadłem już na pomysł uzyskania macierzy górnotrójkątnej, tylko kombinowałem z odejmowaniem kolumn, nie wierszy, dzięki wielkie za pomoc.
Czy mógłbyś wskazać czemu nie udało mi się to poprzez odejmowanie kolumn? Chciałem uzyskać macierz górnotrójkątną, kompletnie zapomniałem, że mogę również dąrzyć do macierzy dolnotrójkątnej. Kolejno przekształcenia które stosowałem, jako oznaczenie kolumny przyjmę \(k_{j}\):
\(\displaystyle{
k_{2} - k_{1},
k_{3} - k_{1}
}\)

I tutaj w celu pozbycia się jedynek w pierwszej kolumnie przeprowadziłem następujące operacje, nie wiem czy są one dozwolone:
\(\displaystyle{
k_{1} - k_{2},
k_{1} - \frac{1}{2} k_{3},
k_{1} - \frac{1}{4}k_{4}
}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, o 13:51 przez bartekw2213, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zastosowanie własności wyznaczników macierzy

Post autor: Jan Kraszewski »

Możesz równie dobrze odejmować pierwszą kolumnę. Wyjdzie na to samo, tylko dostaniesz wyznacznik macierzy dolnotrójkątnej.

JK
ODPOWIEDZ