Jak rozwiązać taki układ równań?
\(\displaystyle{
a_{1}b_{2} - a_{2} b_{1}= \left| m\right| - 3
}\)
\(\displaystyle{
b _{2}c_{1} - b_{1} c_{2}= m - 3
}\)
\(\displaystyle{
a _{1}c_{2} - a_{2} c_{1}= m + 3
}\)
układ równań z 6 niewiadomymi
- sierpinskiwaclaw70
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 paź 2020, o 22:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 11 razy
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: układ równań z 6 niewiadomymi
\(\displaystyle{ m\in\{-3,3\}\Rightarrow (x,y)\in\emptyset}\)
\(\displaystyle{ m\in\mathbb{R}\setminus\{-3,3\}\Rightarrow \begin{cases} x={m-3\over |m|-3}\\ y={m+3\over|m|-3}\end{cases} }\)
Pozdrawiam
PS. Wygrałem?
\(\displaystyle{ m\in\mathbb{R}\setminus\{-3,3\}\Rightarrow \begin{cases} x={m-3\over |m|-3}\\ y={m+3\over|m|-3}\end{cases} }\)
Pozdrawiam
PS. Wygrałem?
- sierpinskiwaclaw70
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 paź 2020, o 22:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 11 razy
Re: układ równań z 6 niewiadomymi
Przy tak postawionym pytaniu, tak wygrałeś. Źle sformułowałem pytanie i chodziło mi o coś innego.
Jakie trzeba wstawić wartości pod
\(\displaystyle{ a_{1}, a _{2}, b_{1}, b_{2}, c_{1}, c _{2} }\)
by w układzie postaci
\(\displaystyle{
\displaystyle{ \begin{cases} a_{1} x+b_{1}y={c _{1} }\\ a_{2 }x+b_{2 }y={c _{2}}\end{cases} }
}\)
otrzymać wartości x i y takie jak podałeś.
Jakie trzeba wstawić wartości pod
\(\displaystyle{ a_{1}, a _{2}, b_{1}, b_{2}, c_{1}, c _{2} }\)
by w układzie postaci
\(\displaystyle{
\displaystyle{ \begin{cases} a_{1} x+b_{1}y={c _{1} }\\ a_{2 }x+b_{2 }y={c _{2}}\end{cases} }
}\)
otrzymać wartości x i y takie jak podałeś.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: układ równań z 6 niewiadomymi
Uznałem Twój post za... quiz/żart
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m|x+y=c_1\\ 3x+y=c_2\end{cases}
}\)
ma żądany wyznacznik główny. Wystarczy wstawić znalezione rozwiązania do równań układu, aby wskazać \(\displaystyle{ c_1,\ c_2}\).
Ogarniesz?
Pozdrawiam
Istnieje wiele takich układów, np.sierpinskiwaclaw70 pisze: ↑25 paź 2020, o 00:21 ... Źle sformułowałem pytanie i chodziło mi o coś innego....
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m|x+y=c_1\\ 3x+y=c_2\end{cases}
}\)
ma żądany wyznacznik główny. Wystarczy wstawić znalezione rozwiązania do równań układu, aby wskazać \(\displaystyle{ c_1,\ c_2}\).
Ogarniesz?
Pozdrawiam