Podstać wykładnicza liczby zespolonej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Podstać wykładnicza liczby zespolonej

Post autor: bartekw2213 »

Witam, nie wiem jak zabrać się do poniższego przykładu, czy ktoś mógłby udzielić mi jakiejś podpowiedzi lub wskazówki? Należy udowodnić, że:
\(\displaystyle{ (e^{i\varphi})^{k} = e^{ik\varphi}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Podstać wykładnicza liczby zespolonej

Post autor: Dasio11 »

Wystarczy skorzystać z tożsamości \(\displaystyle{ e^{u+v} = e^u \cdot e^v}\) i z indukcji, albo ze wzoru \(\displaystyle{ e^{i \varphi} = \cos \varphi + i \sin \varphi}\) i wzoru de Moivre'a.
ODPOWIEDZ