Odwzorowania
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Odwzorowania
Wskazać przykład odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ T: \mathbb{R}^4 \rightarrow \mathbb{R}^4}\), które spełnia równość \(\displaystyle{ \text{ker } T=\text{im } T}\) oraz uzasadnić, że nie istnieje odwzorowanie \(\displaystyle{ S: \mathbb{R}^3 \rightarrow \mathbb{R}^3}\), które spełniałoby równość \(\displaystyle{ \text{ker } S=\text{im } S}\).
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: Odwzorowania
Mam problem ze wskazaniem przykładu odwzorowania liniowego, które spełnia powyższą równość.
Wiem, że jeśli \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\) są przestrzeniami liniowymi nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{K}}\) i \(\displaystyle{ T: V \rightarrow W}\) jest odwzorowaniem liniowym, to jądrem tego odwzorowania jest zbiór wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) przekształcanych na wektor zerowy przestrzeni \(\displaystyle{ W}\), natomiast obrazem odwzorowania \(\displaystyle{ T}\) jest obraz zbioru \(\displaystyle{ V}\) poprzez odwzorowanie \(\displaystyle{ T}\).
Pierwszą myślą było \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(0,0,0,0)}\), wtedy \(\displaystyle{ \text{ker }T=\mathbb{R}^4}\), a \(\displaystyle{ \text{im } T=\{(0,0,0,0)\}}\).
Później pomyślałam o \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(v_1,v_2,v_3,v_4)}\), lecz w tym przypadku obrazem jest \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\), a jądrem wektor zerowy.
Jeśli chodzi o drugą część zadania, to domyślam się, że może chodzić o to, by skorzystać z twierdzenia, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\)
są przestrzeniami liniowymi i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) jest skończony, \(\displaystyle{ T: V \rightarrow W}\) jest odwzorowaniem liniowym, to \(\displaystyle{ \text{dim } V = \text{dim im }T+\text{dim ker }T}\).
Wiem, że jeśli \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\) są przestrzeniami liniowymi nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{K}}\) i \(\displaystyle{ T: V \rightarrow W}\) jest odwzorowaniem liniowym, to jądrem tego odwzorowania jest zbiór wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) przekształcanych na wektor zerowy przestrzeni \(\displaystyle{ W}\), natomiast obrazem odwzorowania \(\displaystyle{ T}\) jest obraz zbioru \(\displaystyle{ V}\) poprzez odwzorowanie \(\displaystyle{ T}\).
Pierwszą myślą było \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(0,0,0,0)}\), wtedy \(\displaystyle{ \text{ker }T=\mathbb{R}^4}\), a \(\displaystyle{ \text{im } T=\{(0,0,0,0)\}}\).
Później pomyślałam o \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(v_1,v_2,v_3,v_4)}\), lecz w tym przypadku obrazem jest \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\), a jądrem wektor zerowy.
Jeśli chodzi o drugą część zadania, to domyślam się, że może chodzić o to, by skorzystać z twierdzenia, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\)
są przestrzeniami liniowymi i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) jest skończony, \(\displaystyle{ T: V \rightarrow W}\) jest odwzorowaniem liniowym, to \(\displaystyle{ \text{dim } V = \text{dim im }T+\text{dim ker }T}\).
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Odwzorowania
Tak. Dokładnie z tego samego korzystasz w pierwszym i dostajesz, że \(\displaystyle{ \text{dim im }T=\text{dim ker }T=2}\), zatem np. \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(v_1,v_2,0,0).}\)denyse pisze: ↑14 sie 2020, o 00:02Jeśli chodzi o drugą część zadania, to domyślam się, że może chodzić o to, by skorzystać z twierdzenia, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\)
są przestrzeniami liniowymi i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) jest skończony, \(\displaystyle{ T: V \rightarrow W}\) jest odwzorowaniem liniowym, to \(\displaystyle{ \text{dim } V = \text{dim im }T+\text{dim ker }T}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: Odwzorowania
Czyli jeśli \(\displaystyle{ \text{dim im }T=\text{dim ker }T}\), to z tego wynika, że \(\displaystyle{ \text{im }T=\text{ker }T}\)?
W takim przypadku równie dobrze można podać jako przykład \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(0,0,v_3,v_4)}\)?
W takim przypadku równie dobrze można podać jako przykład \(\displaystyle{ T(v_1,v_2,v_3,v_4)=(0,0,v_3,v_4)}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Odwzorowania
Nie, no skąd. Przecież w moim przykładzie
\(\displaystyle{ \text{ker }T=\{(v_1,v_2,v_3,v_4)\in\RR^4:v_1=v_2=0\}\\
\text{im }T=\{(v_1,v_2,v_3,v_4)\in\RR^4:v_3=v_4=0\}}\)
To są różne podprzestrzenie \(\displaystyle{ \RR^4}\).
Tak.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: Odwzorowania
Czyli w takim razie nie jest to przykład, który spełnia podaną w zadaniu równość \(\displaystyle{ \text{ker }T=\text{im }T}\)?Jan Kraszewski pisze: ↑16 sie 2020, o 10:27Nie, no skąd. Przecież w moim przykładzie
\(\displaystyle{ \text{ker }T=\{(v_1,v_2,v_3,v_4)\in\RR^4:v_1=v_2=0\}\\
\text{im }T=\{(v_1,v_2,v_3,v_4)\in\RR^4:v_3=v_4=0\}}\)
To są różne podprzestrzenie \(\displaystyle{ \RR^4}\).
Jak zatem go znaleźć?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Odwzorowania
Masz rację, przepraszam. Przeczytałem coś innego, niż jest napisane i oto efekt...
JK