Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
Dzień dobry!
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Wyznacz macierz ortogonalną A, wykorzystując jej własności wierszy i kolumn jako wektorów – rozpocznij od danego wektora \(\displaystyle{ w_{1} }\) – kandydata na pierwszy wiersz konstruowanej macierzy.
\(\displaystyle{ w_{1} = (2,0,1) }\)
Myślałem, żeby wyznaczyć dwa wektory prostopadłe do podanego, a następnie przekształcić wszystkie wektory na wektory jednostkowe ale nie jestem pewien czy przyjąłem dobry tok rozumowania.
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Wyznacz macierz ortogonalną A, wykorzystując jej własności wierszy i kolumn jako wektorów – rozpocznij od danego wektora \(\displaystyle{ w_{1} }\) – kandydata na pierwszy wiersz konstruowanej macierzy.
\(\displaystyle{ w_{1} = (2,0,1) }\)
Myślałem, żeby wyznaczyć dwa wektory prostopadłe do podanego, a następnie przekształcić wszystkie wektory na wektory jednostkowe ale nie jestem pewien czy przyjąłem dobry tok rozumowania.
Z góry dziękuję za pomoc!
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
Nie istnieje macierz ortogonalna której pierwszym wierszem jest ten wektor, bo to nie jest wektor jednostkowy.
A ogólnie: macierz kwadratowa jest ortogonalna wtedy i tylko wtedy, gdy wiersze są parami prostopadłe i mają długość jeden, a także wtedy i tylko wtedy, gdy kolumny są parami prostopadłe i mają długość jeden.
A ogólnie: macierz kwadratowa jest ortogonalna wtedy i tylko wtedy, gdy wiersze są parami prostopadłe i mają długość jeden, a także wtedy i tylko wtedy, gdy kolumny są parami prostopadłe i mają długość jeden.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
To jest tylko kandydat na pierwszy wiersz (nie każdy kandydat na studenta zostaje studentem...). Ale jak go znormalizujemy, to może jeszcze coś z niego będzie...
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
Istotnie jest to tylko kandydat, bo z podanych wyżej powodów żadna szanująca się macierz ortogonalna nie przyjęłaby go na swój pierwszy wiersz (o drugim ani tym bardziej trzecim nie wspominając). Ale z którego fragmentu polecenia wynika, że kandydata wolno modyfikować? I dlaczego właśnie przez normalizację, a nie na przykład przez wyzerowanie pierwszej współrzędnej?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
No z żadnego (kandydatów na studia też nie modyfikujemy, tylko przyjmujemy albo odrzucamy), ale starałem się ratować sytuację...
Normalizacja przynajmniej zachowuje jakieś pozo..., jakieś podobieństwo - w zasadzie taki sam, tylko krótszy. A takie wyzerowanie współrzędnej to zupełnie niehumanitarne podejście.
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
Może warto by raz na jakiś czas zrobić sobie przerwę w rozpatrywaniu kandydatur na studia, bo później potrafią one całkiem zdominować zasób porównań używanych podczas dyskusji na trochę inny jednak temat. ;PJan Kraszewski pisze: ↑13 sie 2020, o 22:36(kandydatów na studia też nie modyfikujemy, tylko przyjmujemy albo odrzucamy)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 cze 2020, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Re: Wyznaczanie macierzy ortogonalnej
Znalazłem prostopadłe wektory \(\displaystyle{ w_{2}, w_{3} }\) w taki sposób, że dobrałem dowolnie dwie pierwsze współrzędne (byleby obydwie nie były zerami), a trzecią wyliczyłem z iloczynu skalarnego.
Przyjąłem takie dane:
\(\displaystyle{ w_{2} = \left[1, 0, x\right] }\), w tym przypadku \(\displaystyle{ x = -2 }\)
\(\displaystyle{ w_{3} = \left[0, 2, y\right] }\), a w tym \(\displaystyle{ y = 0 }\)
Następnie wektory znormalizowałem i otrzymałem:
\(\displaystyle{ w_{1} = \left[ \frac{2}{\sqrt{5}}, 0, \frac{1}{\sqrt{5}} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{2} = \left[ \frac{1}{\sqrt{5}}, 0, -\frac{2}{\sqrt{5}} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} = \left[0,1,0 \right] }\)
Później wpisałem wiersze kolejno do macierzy i transponowałem, żeby sprawdzić czy po pomnożeniu \(\displaystyle{ A \cdot A^{T} }\) otrzymam \(\displaystyle{ A \cdot A^{T} = I }\).
Wynik się zgadzał.
Przyjąłem takie dane:
\(\displaystyle{ w_{2} = \left[1, 0, x\right] }\), w tym przypadku \(\displaystyle{ x = -2 }\)
\(\displaystyle{ w_{3} = \left[0, 2, y\right] }\), a w tym \(\displaystyle{ y = 0 }\)
Następnie wektory znormalizowałem i otrzymałem:
\(\displaystyle{ w_{1} = \left[ \frac{2}{\sqrt{5}}, 0, \frac{1}{\sqrt{5}} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{2} = \left[ \frac{1}{\sqrt{5}}, 0, -\frac{2}{\sqrt{5}} \right] }\)
\(\displaystyle{ w_{3} = \left[0,1,0 \right] }\)
Później wpisałem wiersze kolejno do macierzy i transponowałem, żeby sprawdzić czy po pomnożeniu \(\displaystyle{ A \cdot A^{T} }\) otrzymam \(\displaystyle{ A \cdot A^{T} = I }\).
Wynik się zgadzał.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy