dowód wektory ortogonalne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sabina1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 cze 2020, o 17:42
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

dowód wektory ortogonalne

Post autor: Sabina1 »

Jest dane zadanie: Endomorfizm przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ \RR^{n}}\) ma w pewnej bazie macierz symetryczną i dwie różne wartości własne Pokazać, że odpowiadające im wektory własne są ortogonalne (prostopadłe)

Mam pytanie, ponieważ zrobiłam ten dowód w następujący sposób:

Opisałam co to jest macierz symetryczna oraz zapisałam warunek za pomocą transpozycji: \(\displaystyle{ A=A ^{T}.}\)
niech \(\displaystyle{ \alpha_{1} \neq \alpha_{2} }\) będą wartościami własnymi,
niech \(\displaystyle{ A x_{1} =\alpha_{1} \cdot x_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ A x_{2} =\alpha_{2} \cdot x_{2}}\) (gdzie \(\displaystyle{ x_{1} , x_{2}}\) są wektorami własnymi)
Wtedy przy użyciu iloczynu skalarnego mamy:
\(\displaystyle{ 0=(A x_{1}, A ^{T}x _{2} )=(\alpha_{1} x_{1}, \alpha_{2} x_{2})=\alpha_{1} \alpha_{2}(x_{1},x_{2})=0}\), więc \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2})=0}\).
Zatem wektory te są ortogonalne. (zapis po przecinku, to inne oznaczenie iloczynu skalarnego).

I teraz moje pytanie: czy jest to prawidłowo rozpisane?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2020, o 01:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: dowód wektory ortogonalne

Post autor: Dasio11 »

Sabina1 pisze: 25 cze 2020, o 22:05\(\displaystyle{ 0=(A x_{1}, A ^{T}x _{2} )=(\alpha_{1} x_{1}, \alpha_{2} x_{2})=\alpha_{1} \alpha_{2}(x_{1},x_{2})=0}\), więc \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2})=0}\).
Skąd wynika pierwsza równość?

Poza tym - dobrze przepisałaś polecenie? W obecnej formie stwierdzenie jest fałszywe.
Sabina1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 cze 2020, o 17:42
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: dowód wektory ortogonalne

Post autor: Sabina1 »

tak, treść jest przepisana dobrze
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: dowód wektory ortogonalne

Post autor: Dasio11 »

A więc w treści jest błąd i mogę tylko przypuszczać, że brakującym założeniem jest ortogonalność owej bazy, w której macierz jest symetryczna.
ODPOWIEDZ