Zadanie: Rozwiąż układ nierówności liniowych metodą algebraiczną
\(\displaystyle{
\begin{cases}x+2y+6z \le 6 \\ -y-3z \ge -3 \\ 3x-3y-9z \ge -6\end{cases}
}\)
Proszę o wskazówki
Układ trzech nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Układ trzech nierówności
Może tak: Najpierw rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+2y+6z = 6 \\ -y-3z = -3 \\ 3x-3y-9z= -6\end{cases} }\)
a potem pokombinuj, wyobrażając sobie odpowiednie płaszczyzny.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+2y+6z = 6 \\ -y-3z = -3 \\ 3x-3y-9z= -6\end{cases} }\)
a potem pokombinuj, wyobrażając sobie odpowiednie płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Układ trzech nierówności
Te trzy równania są równaniami płaszczyzn, co wiadomo z geometrii analitycznej. A takie równania rozwiązujemy analitycznie, ilustrując to w razie potrzeby wykresami.
A układ trzech równań liniowych z trzema niewiadomymi najłatwiej rozwiązać metodą Cramera, która jest przecież analityczna.
A układ trzech równań liniowych z trzema niewiadomymi najłatwiej rozwiązać metodą Cramera, która jest przecież analityczna.