Wielomiany jako podprzestrzeń wektorowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Arvenox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2020, o 17:42
Płeć: Mężczyzna

Wielomiany jako podprzestrzeń wektorowa

Post autor: Arvenox »

Witam, mam problem z następującym zadaniem:

Uzasadnij dla zbioru wielomianów \(\displaystyle{ U}\) \(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \begin{cases} w=ax ^{2}+bx+c: w(1)=0 \end{cases} }\), fakt, że dowolna liniowa kombinacja dwóch wielomianów z tego zbioru \(\displaystyle{ U}\) jest również wielomianem z \(\displaystyle{ U}\) (co dowodzi, że zbiór \(\displaystyle{ U}\) ma strukturę podprzestrzeni wektorowej. Wyznacz bazę i wymiar takiej podprzestrzeni wektorowej.

Z góry dziękuję za pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wielomiany jako podprzestrzeń wektorowa

Post autor: a4karo »

Napisz jakie warunki trzeba sprawdzić, a potem je sprawdź.
ODPOWIEDZ